Változó buszközlekedés augusztus 30-ától – IV.
Változó buszközlekedés augusztus 30-ától – IV.

Az elmúlt hetekben bemutattuk, hogy miként változik meg augusztus 30-ától a nyíregyházi helyi buszközlekedés. Pontosabb menetidők, módosuló menetrendek, új autóbuszvonalak, valamint a munkába és iskolába járást segítő változtatások jellemzik a tovább fejlődő szolgáltatást. Sorozatunk negyedik részében röviden összefoglaljuk még egyszer a tervező Mobilissimus Kft. által finomhangolt hálózattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Miért változik?

A tavalyi nagy megújítás óta eltelt egy év, a lakossági és nagyfoglalkoztatói visszajelzések, a tervezői tapasztalatok, valamint a már műszeresen pontosabban tervezhető menetidők miatt fontos a rendszer finomhangolása, az utasok számára még jobb szolgáltatás kialakítása. A tavalyi évben elindított új autóbuszvonalak tapasztalatait is áttekintve készült el a rendszer finomhangolása.

Mi változik?

A legtöbb vonalon kisebb menetrendi korrekciókra kerül sor, így mindenképpen érdemes tájékozódni utazás elõtt az új indulási időpontokról. Néhány új vagy módosuló autóbuszvonal is megjelenik a nyíregyházi helyi közlekedésben, segítve a városrészek közötti jobb kapcsolatokat és eddig ki nem szolgált területek feltárását.

Új vonalak

– Az új 8B a 8-as meghosszabbításaként körjáratként közlekedik, és Sóstógyógyfürdő után a Berenát utcát érintve a Kemecsei úton közlekedik a Vasútállomás felé, új – egyelőre ideiglenes – megálló épül a Berenát utcán.

– A 27-es autóbusz a Szélsőbokori úttól Kertvároson, a belvároson és Jósavároson át a Sóstói úti kórházig közlekedik hétköznap csúcsidőben.

– Az új 97-es pedig Örökösföld és az Electrolux között közlekedik a Tünde utcán keresztül, ezzel gyorsabb eljutást kínálva a lakótelep és az ipari park között, mint a jelenlegi 91-es.

– A 9 és 9Y jelzésű vonalak váltják a 6, 6Y és 66-os Vasútállomás és Huszártelep közötti szakaszát, így a kollégium és a belvárosi iskolák között jobb kapcsolat jön létre. A 6-os a mai 6A útvonalán közlekedik a jövőben.

Módosuló vonalak

– A 13-as néhány esetben Kistelekiszőlőn át közlekedik 13Y jelzéssel, segítve az Alma utcai iskola elérését a városrészből.

– A 17K helyett a 17Y közlekedik a Kórház és a Törzs utca érintésével.

– A 91-es a jövőben az új 97-es miatt a mai 91A vonalán közlekedik 91-es jelzéssel.

Változó követés és üzemidő

– A 12-12A autóbuszok közös követése révén az Északi körúton sűrűbb közlekedés lesz csúcsidőben, a 12-es tanszünetben napközben sűrűbben fog közlekedni. A 24-es pedig délután hosszabb üzemidőben jár, ezzel az Északi körúti iskolákból könnyebb lesz hazajutni.

– A 44-es délután fél óránként közlekedik az eddigi óránkénti követés helyett.

Könnyebb eljutás a munkahelyekre

– Az Electrolux és a LEGO felé is közlekednek majd gyorsjáratok 90E és 93E jelzéssel.

– A 90-es autóbusz egészen a Révész-Michelin Logisztikai Központig közlekedik, érintve a többi foglalkoztatót is az ipari parkban.

– A 94-es buszok hétvégén is közlekedni fognak.

– A 95L autóbuszok a 95-ös vonalát követően a Tiszavasvári úti LEGO-ig közlekednek bizonyos műszakváltások idejében.

A nagyfoglalkoztatói járatok új menetrendjét az önkormányzat, a Volánbusz és a Mobilissimus által szervezett augusztus 23-i nagyfoglalkoztatói fórumon az érintett cégek képviselői is megismerték.

Külterületi hálózat és menetrend

– A H31-es, H35-ös és H40-es vonalakon ütemes, a munkába és iskolába járást jobban segítő menetrend lép életbe, a H35-ös és a H40-es vonalakon javul a hétvégi közlekedés is.

– Az új H30-as révén a rozsréti iskolába is könnyebb lesz az eljutás Oláhrét, Butykasor és Újsortanya felől.

Mindenképpen érdemes tájékozódni

A változásokról a nyiregyhaza.volanbusz.hu oldalon, illetve a menetrend.app alkalmazásból és a Google Maps útvonaltervezőből, valamint a bevezetést megelőzően elkészülő szórólapból és menetrendkönyvből lehet tájékozódni.

 

Kapcsolódó cikkek: