Látványterveken az új Városi Stadion
Látványterveken az új Városi Stadion

Mint ismert, Nyíregyháza labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztése a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósul meg Magyarország Kormánya támogatásával. Június végén arról adtunk hírt, hogy ereklyéket vihettek haza a Városi Stadionból az érdeklődők, miközben készül az új létesítmény építési engedélyezési tervdokumentációja. Az építtető a Beruházási Ügynökség feladatait ellátó  BMSK  Zrt., mely kérésünkre előzetes látványterveket is küldött – a friss információk mellé.

Az építkezés első fázisa a bontás. A fővállalkozó az Építő- és épületkarbantartó Zrt. és a NYÍR-WETLAND Generál Zrt. által alkotott konzorcium. A teljes munkaterület zárt kerítéssel történő körülhatárolásának befejezését követően, augusztus 23-án kezdték meg a bontást.

Bontási munkafolyamat

A látványosabb munkafolyamatok azonban a napokban kezdődnek. A BMSK Zrt. tájékoztatása szerint a vállalkozó a bontási munkák megkezdését követő első héten az épületeken belüli bontásokat és előzetes feltárásokat, a második héten az előzőek mellett a nyílászárók, kiegészítő acél-, illetve lakatos szerkezetek, korlátok bontását, deponálását végzi. A harmadik héttől kezdődnek meg a nagyobb volumenű, komolyabb, nagy erejű munkagépeket, emelőgépeket igénylő bontási munkák, többek közt a tetőfedés és acélszerkezetek, a beton-, vasbeton szerkezetek, falak és egyéb szerkezetek bontása.

Zajosabb hétköznapok,szabályokat betartva

S hogy mennyiben fogja ez érinteni a környéken lakók életét? Az épületek és földsáncok bontása során nagy mennyiségű beton- és téglatörmelék, föld és homok keletkezik. Az építés során nem hasznosítható bontott anyagok elszállítása folyamatosan fog történni. Zajjal járó tevékenységet a vállalkozó – az ígéretek szerint – munkanapokon végez majd, különös figyelmet fordítva a zaj- és rezgésvédelmi előírások betartására, illetve a közúti közlekedés zavartalanságára.

Ami folyamatosan használható

A tájékoztatás szerint a beruházás a legtöbb, stadiont környező sportpálya és a kondipark, strandröplabda-pálya területét, illetve a teke szakosztály épületét, a tenisz klubépületet és a fedett csarnokot nem érinti, így ezek használata továbbra is biztosított lesz, a fejlesztés időszakában is. A körülhatárolt munkaterületen belüli létesítmények (pl. futókör) használata a munkaterület fővállalkozó részére történő átadását követően már nem lehetséges.

Plusz funkciók

A BMSK közölte, jelenleg is az építési engedélyezési tervdokumentáció készítése zajlik. A sportcélú fejlesztés során megvalósuló stadion funkcióját tekintve labdarúgó sportlétesítmény lesz, mely későbbiekben alkalmassá tehető egyéb funkciók kiszolgálására is. A beruházás része egy különálló, a stadion és a sporttelep üzemeltetéséhez szükséges funkcióknak helyet adó Szabadidő Centrum épület és egy futókör megvalósítása is, valamint a stadion közvetlen környezete is megújul. A Szabadidő Centrum épület helyet ad fitneszteremnek, öltözőknek, zuhanyzóknak, büfének terasszal, szertárnak.