Könnyebb eljutás a munkahelyekre és az iskolákba III.
A munkába és iskolába igyekvők igényeire is figyeltek a menetrend augusztus 30-tól érvényes finomhangolásánál

Az augusztus 30-tól módosuló helyi buszmenetrendek a dolgozóknak és diákoknak is segítenek

Ahogy már korábbi számainkban bemutattuk, 2021. augusztus 30-tól több új útvonalon is közlekednek a buszok Nyíregyházán, számos vonalon pedig módosulnak a menetrendek. A mai számban bemutatjuk, hogy a munkába és iskolába járáshoz miként változik a buszközlekedés.

A tervező, a Mobilissimus által kialakított menetrendek célja, hogy az autóbuszok ütemesen és összehangoltan közlekedjenek, az átszállások pedig akár a buszok között, akár a vasútról – és vasútra –, tervezhetők legyenek.

Műszeres adatgyűjtés a menetrendhez

A tavalyi menetrendet tovább fejlesztve, az autóbu­szokból idén már kinyerhető műszeres menetidőadatokat is figyelembe véve készültek el az új menetrendek, így pontosabban fognak közlekedni az autóbuszok, mint a műszeres adatszolgáltatás előtt. A Mobilissimus által megtervezett menetrendekből készültek el a fordák, azaz az összes autóbusz napi szinten meghatározott feladata, a vezénylés révén pedig minden egyes autóbuszhoz egy vagy több járművezető kerül majd, és így alkot szerves egységet a hálózat, a menetrend, az autóbusz és annak vezetője, hogy az utazási igényeket a lehető legjobban lehessen kielégíteni.

A csúcsidőszakot nehezebb tervezni

A mindennapi közlekedés szempontjából különösen fontos, hogy a munkahelyekre és az iskolákba minél kevesebb átszállással és a lehető legrövidebb idő alatt el lehessen jutni, illetve onnan hazafelé szintén. A csúcsidei forgalomban való közlekedés ugyanakkor a legnehezebben kiszámítható, ekkor vannak a legnagyobb torlódások, így a buszok menetideje is jóval hosszabb, mint napközben, este vagy akár hétvégén. Az autók számának növekedésével a buszok akadálytalan közlekedése is gyakran nehézségekbe ütközik, a menetidő tervezése ilyenkor pedig különösen nehéz feladat. A reggeli csúcsidőben közel hetvenöt autóbusz közlekedik egyidejűleg a nyíregyházi helyi vonalakon, és juttatja célba az iskolába és munkahelyre utazókat.

Műszerek is segítik a pontosabb tervezést és eljutást

Könnyebb eljutás

Cél, hogy a járművek minél nagyobb hatékonysággal közlekedjenek, azaz a csúcsidőszakokban rövid pihenőidőket leszámítva folyamatosan szállítsák az utasokat. A cégekhez és az oktatási intézményekhez is augusztus 30. után könnyebb lesz eljutni, bemutatjuk, hogy milyen főbb változások érintik a mindennapi munkába és iskolába járást.

Bővülnek a „kilencvenesek” a nagyfoglalkoztatókhoz

A Nyíregyháza életében kiemelkedő ipari parkok és nagy munkahelyi területek foglalkoztatói jellemzően kötött munkarendben dolgoznak, így nagyon pontosan kell a menetrendi tervezés során kiszámolni, mikor kell az autóbusznak egy adott telephely elé megérkeznie vagy onnan elindulnia. Ennek kialakításában több foglalkoztatói fórum és személyre szabott egyeztetések segítettek, a foglalkoztatók pontosan meghatározták, hogy mely napokon milyen műszakrendhez kell igazodni a helyi autóbuszokkal. Az önkormányzat célja, hogy évről évre több cég és több elégedett utas válassza a munkába járáshoz a helyi közlekedést, így az új hálózat első éve után idén tovább bővül a foglalkoztatókat kiszolgáló, úgynevezett „kilencvenes” vonalak sora. Mivel egyidejűleg sok ezer utas használja a főbb műszakváltásokhoz közlekedő járatokat, augusztus 30-tól két gyorsjárat (90E, 93E) is segíti a közlekedést, melyek az ipari parkok és a Vasút-, illetve Autóbusz-állomás között nem állnak meg.

Ipari park – Electrolux, Révész-Michelin, Sematic, LEGO

A 90-es autóbusz az Electrolux érintésével a Révész-Michelin Logisztikai Központig közlekedik majd, így az eddig nem kiszolgált munkahelyi területre is járni fognak a buszok. Az új, 97-es busz gyorsabb kapcsolatot teremt Örökösföld és az ipari park között, mint a 91-es, így a korábbi 91A betétjárat fog 91-es jelzéssel közlekedni az Autóbusz-állomástól az Electrolux felé, nem érintve Örökösföldet. Az új 97-es a Lujza utca, Ipartelep megállót, valamint a Tünde utcát is érinti. Egyes műszakhoz 90E jelzéssel indul gyorsjárat az Autóbusz-állomás és az Electrolux között, a Vasútállomás és az ipari park között megállás nélkül.

Egyre színesebb a menetrendi kínálat a helyi közösségi közlekedésben Nyíregyházán

Javuló kapcsolatok az iskolák és kollégiumok felé

A nyíregyházi közösségi közlekedés legkihasználtabb időszaka a tanítás előtti 30–60 perc, illetve a tanítást követő időintervallum. Ahhoz, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban, kevesebb átszállással és várakozással tudjanak az oktatási intézményekbe eljutni, és onnan hazamenni, a következő főbb változások lesznek augusztus 30-tól.

A 12A autóbusz a reggeli és délutáni csúcsidőben is folyamatosan közlekedni fog, így a 12-es és 12A közös követése révén sűrűbben lesznek autóbuszok az Északi körúti iskoláknál. A bővülő üzemidejű 24-es pedig szintén segíti a hazajutást az Északi körút felől. A Sóstói úti kórháztól Kistelekiszőlő felé 13.00 és 17.00 között óránként indul a 24-es busz.        

Az új 13Y jelzésű autóbusz révén a Sóstói úti kórháztól reggel 6.25-kor és 7.00-kor Kistelekiszőlőn át közlekednek az Alma utca felé az autóbuszok, így közvetlenül el lehet jutni onnan a borbányai iskolába. Délután pedig három járat közlekedik Kistelekiszőlő érintésével a Sóstói út felé, 13.32-kor, 15.02-kor és 16.12-kor indulnak az Alma utcától.

A Rozsréti iskolát a korábbinál több autóbusz szolgálja ki, az iskolás H35-ös mellett az új, H30-as is érinteni fogja. Az Oláhrétről iskolai tanítási napokon 6.55-kor és az Újsortanyáról 7.25-kor induló H30-asok a Rozsréti iskolát érintve érik el a belvárost, visszafelé az iskolától 13.48-kor, 14.13-kor, 16.28-kor és 17.08-kor indulnak autóbuszok kifelé.

A belvárosi iskolák és Oros közötti kapcsolat javítása érdekében a 44-es buszok hétköznap 13.30 és 16.30 között fél óránként fognak közlekedni az eddigi órás követés helyett.

Az új 27-es autóbusz a Kertváros felől közvetlen kapcsolatot nyújt majd a jósavárosi iskolák felé, 6.15-kor, 6.40-kor és 7.10-kor, ezzel a Kertvárosból a belváros felé 6.30 és 7.20 között 10 percenként indulnak autóbuszok. Délután a Sóstói úti kórháztól 13.50-kor, majd 14.30-tól 17.30-ig óránként közlekednek a 27-esek.

A 11-es, a 21-es és az új 17Y révén a Törzs utcából a belvárosi iskolák felé a reggeli csúcsidőben hangoltan, 10 percenként közlekednek a buszok, így a Törzs utcában tovább javul a buszközlekedés.

Az új 9Y a Tiszavasvári úti kollégium felől 7.03-kor, 7.23-kor és 7.43-kor is indul, így könnyebb lesz az eljutás a belvárosi iskolákba. A 9Y tanítási időszakban vasárnap délután a vasúthoz hangoltan és a 6-os korábbi követésénél sűrűbben közlekedik, így könnyebb lesz a kollégiumba hazajutás is.

Tiszavasvári út – LEGO

A gyorsabb eljutás érdekében a 92-es buszok a jövőben nem érintik az Autóbusz-állomást, hanem Jósaváros felől a Búza téren át közlekednek a LEGO felé. Az Autóbusz-állomás és a LEGO között a 93-as és az új, gyorsjáratként közlekedő 93E autóbusszal lehet utazni. A LEGO-t a kisebb műszakváltások idejében a 95-ös buszok útvonalának meghosszabbításával létrejövő 95L jelzésű járatok fogják kiszolgálni a Michelin érintésével, a Rókabokori úton keresztül.

Michelin

Újdonság, hogy hétvégi napokon a 94-es autóbusz is közlekedik a legnagyobb műszakváltásokhoz, a 95-ös pedig bizonyos indulások esetén 95L jelzéssel tovább közlekedik a LEGO-hoz.

Tünde utcai ipartelepek

A 96-os vonal esetében nincs változás, viszont augusztus 30-át követően a Tünde utcai megállókat az új 97-es is érinteni fogja, közvetlen kapcsolatot biztosítva Örökösföld felé.

Információk, folyamatosan

A változásokról a https://nyiregyhaza.volanbusz.hu oldalon, illetve a menetrend.app alkalmazásból és a Google Maps útvonaltervezőből, valamint a bevezetést megelőzően elkészülő menetrendkönyvből lehet tájékozódni.

Várják a visszajelzéseket

A pontosabb tervezést és finomhangolást a műszeres adatgyűjtés mellett természetesen az is nagyban segíti, ha az utasok közvetlenül jelzik tapasztalataikat. A tervező cég, a Mobilissimus ezúton is azt kéri a tisztelt utazóközönségtől, ha a menetrenddel, illetve általában véve a közösségi közlekedéssel kapcsolatos észrevételük van, azt a szolgáltatóhoz, tehát a Volánbuszhoz juttassák el az info@volanbusz.hu e-mail-címen.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tovabb-javul-a-buszkozlekedes-augusztus-30-tol-2021-08-09

https://www.nyiregyhaza.hu/post/buszkozlekedes-menetrendi-modositasok-lepnek-eletbe-2021-08-15