Új buszmenetrend csütörtöktől – Kevesebb átszállás, új kapcsolatok a városrészek között
Fotó: Szarka Lajos

Új buszmenetrend lép életbe augusztus 20-tól, csütörtöktől. Új kapcsolatok, kevesebb átszállás, ütemes közlekedés – ez jellemzi ezentúl a helyi közösségi közlekedést. Hosszú tervezési munka eredménye, hogy nyolc új járat indul, sok helyen átszállás nélkül lehet majd utazni és új kapcsolatok jönnek létre különböző városrészek között. A következő napokban befejeződik mind a közel 700 megállóhelyen az utastájékoztatók lecserélése.

Az utóbbi évtizedekben országszerte mindenhol megváltoztak a közlekedési szokások, a buszközlekedés viszont eddig nem alkalmazkodott ehhez Nyíregyházán. Augusztus 20-án, e hét csütörtökön ez megváltozik. Új kapcsolatok, kevesebb átszállás, ütemes közlekedés – ez a szlogenje az új nyíregyházi buszmenetrendnek. Az új hálózat és menetrendek célja, hogy az utasok számára vonzóbb, az egyéni autós közlekedéshez képest versenyképesebb legyen a helyi buszközlekedés.

Fontos a kihasználtság

„Az önkormányzatnak az a legfontosabb, hogy azért a szolgáltatásért, amiért több mint félmilliárd forintot fizet éves szinten, az a legjobban legyen kihasználva. Tehát, hogyha bizonyos köröket mennek a buszok különböző városrészek között, akkor ott a legnagyobb utasforgalmat érjük el, ne legyen az, hogy 1-2 utas van csak. Ehhez az kellett, hogy találjunk olyan céget, olyan embereket, akik a kívánalmaknak mind megfeleltek és egyéves munkával felmérték azt, hogy a különböző járatokon a kihasználtság hogyan alakul” – közölte dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Nyolc teljesen új járat

A változás nem növeli a menetidőt, a tervezés közben pedig figyelembe vették a lakosság régi igényeit is. Május elejétől már új menetrend szerint közlekednek a buszok Nyíregyházán, némi változásra azért számítani kell csütörtöktől. Nyolc új járattal találkozhatnak az utasok majd a városban, marad többek között a 90-es műszakos vonal, ennek segítségével sokan átszállás nélkül jutnak el a munkába. A járat a Sóstói úti kórháztól, az Autóbusz-állomáson át az Ipari Parkig közlekedik.

„Úgy kell elképzelni a tervezési folyamatot, hogy mi mint Mobilissimus dolgoztunk azon, hogy nézzen ki az új hálózat, milyen legyen a menetrendi struktúra, hogyan lehet egy ütemes, félóránként-óránként ismétlődő menetrendi kínálatot létrehozni és ezt pedig folyamatosan egyeztettük a megrendelővel, tehát az önkormányzattal, valamint a szolgáltatóval, a Volánbusszal, hogy ezt hogyan tudja a saját technológiájába beilleszteni” – közölte Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője.

Új kapcsolatok városrészek között

A menetrendi korszerűsítés legutóbbi nagy változását a július 4-ei 55-ös járat bevezetése jelentette. Ez májusban és szeptemberben, valamint a nyári iskolai szünetben mindennap közlekedik az Örökösföld–Jósaváros–Sóstógyógyfürdő útvonalon. Augusztus 20-tól új kapcsolatok jönnek létre különböző városrészek között. Ilyen például a 44-es járat, ami az Oros–Örökösföld–Jósaváros–Vasútállomás útvonalon halad. A 20-as és 21-es járatok pedig körjáratok lesznek, amelyek a Vasútállomásról érik el az örökösföldi lakótelepet.

„Nagyon sok próbán vagyunk túl sajnos, hiszen a pandémiás helyzet erre kényszerített minket. Azt gondolom, hogy összességében jók a tapasztalatok, sok pozitív visszajelzés érkezett a lakosok részéről és az az irány, amin elindultunk és ami irány mentén a kollégák megalkották a menetrendet, az fog tetszeni a városlakóknak is” – tette hozzá Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője.

Nyíregyháza ugyanis egyedülálló módon reagált a pandémiás időszakra, ami a közösségi közlekedést érinti.

Fontos az utastájékoztatás

A megújult szolgáltatást a megszokott tarifa szerint vehetik igénybe az utasok augusztus 20-a után is. A Volánbusz Zrt. számára kettős feladatot adott az új hálózat bevezetése, egyrészt előállították azokat a közlekedési jegyzékeket, amelyekből a társaság munkatársai dolgoznak.

„Ez adja az alapját az autóbusz-vezető napi munkavégzésének. Igyekeztünk ezeket a fordákat, közlekedési jegyzékeket úgy előállítani, hogy ne növekedjen a napi járműigény csúcsidőszakban. 80 darab autóbusz áll a rendelkezésünkre, úgy sikerült összeállítani ezeket a jegyzékeket, hogy 72 darab autóbusz szükséges a csúcsidei teljesítéshez, plusz három forgalmi tartalék. A másik kiemelkedő feladatunk az maga az utastájékoztatás, úgy gondolom, hogy a legnagyobb jelentősége ennek van” – mondta Kató József, a Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője.

Mintegy 700 megállóhelyen lecserélik az utastájékoztatást, új vonalhálózati térképet helyeznek ki, illetve fontos változás, hogy a megállókban azt az indulási időt jelzik, amikor a busz az adott megállóhelyről indul. A forgalomtól függően ebbe pár perc változást érdemes beleszámolni az utasoknak. Hamarosan elkészül az új menetrendi füzet, ami minimális összegért megvásárolható lesz, illetve több ezer ingyenes tájékoztató szórólapot osztanak ki a lakosság részére.

Decemberben folytatódik

A menetrendi változás első célállomása augusztus 20-a, csütörtökön zökkenőmentesen átáll a közösségi közlekedés, de ezután is folyamatos lesz a monitoring. A módosítások második ütemére december közepén kell számítani, ekkor a külterületi hálózat és menetrend is megújul majd. Részletes információ és minden változás megtalálható a volanbusz.hu/nyiregyhaza weboldalon.

 

Kapcsolódó tartalmak:

- Új pályán Nyíregyháza közlekedése – Augusztus 20-án új fejezet kezdődik

- Minden, amit az új, helyi buszmenetrendről tudni kell, bő félórában: Nyíregyháza Most

- Új kapcsolatok, kevesebb átszállás, ütemes közlekedés – Augusztus 20-tól új buszmenetrend!

Kapcsolódó galéria

Bemutatták az új busz menetrendet