Választási előkészületek – A kampány február 17-én indul

 

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek. Egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el. Egyéni választókerületben az a független vagy pártjelölt indulhat jelöltként, aki a választókerületben legalább ötszáz választópolgár ajánlott. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer. A jelölteknek március 5-ig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges számú ajánlást. Országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Dr. Szemán Sándor Nyíregyháza címzetes főjegyzője elmondta:

A választópolgároknak február 19-ig kell megkapniuk az értesítőt az Nemzeti Választási Irodától, ami a szavazás legfontosabb tudnivalóit tartalmazza. Aki a megjelölt dátumig nem kapja meg, forduljon a jegyző vezetésével működő helyi választási irodához.

Szavazás külföldről vagy más városból

Az idei országgyűlési választáson is szavazhatnak a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok. Nekik március 24-ig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-ig, nagyszombatig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, április 6-ig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Az új országgyűlés május 8-ig megalakul

Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közölnek majd, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása, és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg. Az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én. Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia.

 

Szoboszlai Tibor