Memóriafejlesztő tippek korhatár nélkül

Nem mindenkinek ugyanolyan jó a memóriája, annak romlása alól viszont senki sem kivétel. Ám sokféle módszer van, amivel megőrizhetjük szellemi frissességünket, egyszerűen csak dolgoztatni kell az agyunkat, és mellette a testünket is. Olyan nagy ez a világ, rengeteg mindent tanulhatunk belőle nap mint nap. Ha kíváncsiak maradunk, akkor folyamatosan dolgoztatjuk az agyunkat, és ha nem is rohamtempóban, de tanulunk, ez pedig az egyik legjobb memóriaromlás elleni szer. Válasszuk ki azokat a területeket, amik érdekelnek, kölcsönözzünk könyveket, böngésszünk a neten, töltsünk le hasznos és érdekes alkalmazásokat, tanuljunk egy új nyelvet. Nem kell túl gyors tempóban haladni, van idő ízlelgetni a szavakat, egy másik kultúrát, a tanult új szavak pedig felpörgetik az agymunkát, és más területeken is élénkítenek.

Koncentráljunk

Figyelmünket meg kell tanulnunk összpontosítani. Nőként ez azért nehezebb, mert megszoktuk, hogy egyszerre öt dolgot csinálunk – ám ez lehetetlenné teszi a teljes odafigyelést. A memória fejlesztéséhez ne váltsunk mindig egy új feladatra, mélyüljünk el egy könyvben, saját írásunkban – a kézírás szintén memóriafejlesztő hatású, ezért amit meg szeretnénk jegyezni, inkább írjuk le kézzel –, a tanulásban, fókuszáljuk tudatosan a figyelmünket. Először fárasztó lehet, de ha gyakoroljuk, egész elménk fejlődhet általa.

Hallgassunk zenét

A zenehallgatás stílustól függően felpörgethet, erőt adhat a sportoláshoz, vagy épp megnyugtathat, segít elmélyülni, levezetni a stresszt, elaludni. A dallam és szöveg kombinációja ráadásul az agyat is fejleszti, és ehhez nem kell egész nap Mozartot hallgatnunk. Csodálatos hatása abban rejlik, hogy mindkét agyféltekét munkára készteti egyszerre, így hosszú távon jobb lesz a koordinációnk és a memóriánk is. Még jobb, ha nemcsak hallgatjuk, de játsszuk is a zenét: hangszeren bármikor meg lehet tanulni játszani, vagy épp leporolni a régi tudást, énekelni, táncolni pedig mindenki tud – nem kell hozzá közönség.

Kapcsoljunk ki

A szó mindkét értelmében! Először is, ha gyakran használjuk a számítógépet, okostelefont, néha tartsunk szüneteket, és végezzünk teljesen offline tevékenységet. Ne legyen villogó képernyő, színes képek, alkalmazások, mert a sokfelé szórt figyelem nem kedvez a memóriának. Fontos, hogy legyenek hosszabb időszakok, amikor a valódi világhoz kapcsolódunk. A másik fajta kikapcsolás az alvást és a pihenést jelenti. Ha nem vagyunk kipihentek, agyunk nem tud megfelelő fordulatszámmal dolgozni, memóriazavarok léphetnek fel. Szunyókáljunk délutánonként, próbáljunk ki többféle természetes módszert álmatlanság ellen, feküdjünk le elég korán. Így van ideje sejtjeinknek megújulni, az agynak feldolgozni az emlékeket, és pihenni, erőt gyűjteni.

Fontos az életmód is

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a helyes étkezés és a testmozgás fontosságát. Ha legalább hetente kétszer egy órát sportolunk, azzal nemcsak a testünk lesz fittebb, de az elménk is. Az erősödő, élénkülő vérkeringés kulcsfontosságú az agyunknak, ráadásul fejleszti az agy emlékezetért felelős területeit. A sport ráadásul segít megszabadulni a stressztől, ami szinte lebéníthatja az elménket. Nagyon nehéz koncentrálni úgy, hogy az állandó feszültség kimeríti erőnket. Jógázzunk, meditáljunk, bokszoljunk, táncoljunk, túrázzunk, a lényeg, hogy levezessük a stresszt. Emellett táplálkozzunk helyesen: együnk elég minőségi fehérjét és szénhidrátot, esszenciális zsírsavakat, mert ezek segítik agyunk működését. Agytápláló hatásúak a zöld leveles zöldségek, az olívaolaj, az olajos magvak, de mindezt ki kell egészítenünk elegendő folyadékkal is a hatékony agyműködés érdekében.

Forrás: ridikul.hu