Katonaeszmények – A honvédség jövőképe címmel tartottak előadást Nyíregyházán

Egy Zrínyi idézettel köszöntötte Dr. Rémiás Tibor az intézmény igazgatója a katonákat, fiatalokat. A honvédség jövőképe címmel tartott előadást Takács Attila dandártábornok a Jósa András Múzeumban. A prezentációjában kitért arra, hogy ma már nagyobb szükség van tartalékos katonákra, és célszerű a fiatalokat is bevonni.


Összegezte, hogy az elmúlt egy évben milyen változáson ment keresztül a magyar honvédség. Takács Attila dandártábornok elmondta, a fiatal generációra is szükség lesz.

Itt Nyíregyházán tarthatok egy előadást, a magyar honvédség jövőjéről. Ez az előadás arról szól, hogy az elindult az elmúlt évben a Zrínyi 2016 honvédelmi és haderő fejlesztési program. Arról szeretnék beszámolni, a nyíregyházi közönségünknek, hogy hová jutottunk egy év alatt a haderő fejlesztésben a haderő modernizációjában. Valamint a társadalmi kapcsolatok építésében a honvédelmi nevelés a tartalékos katona rendszer fejlesztésében. Az látható, hogy az a munka amit az elmúlt évben is, már ebben az évben is elvégeztünk nagyon komoly eredményeket hozott, amelyre közösen büszkék lehetünk, hiszen már ez az egyenruha ami rajta van az már a modernizációs programnak az egyik eleme. Megújul az egyéni felszerelés, új haditechnikai eszközök érkeztek be az országba, már megindult a hazai fegyvergyártás.

– mondta el Takács Attila dandártábornok.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A tartalékos katonai rendszert új alapokra helyezték, már közel 8000 tartalékossal számolhatnak. Ez azt jelzi, hogy nagy az érdeklődés a magyar honvédség iránt. Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, hogy a katonaság Nyíregyházáról hiányzik.

A világ az elrohant értékeiben nem biztos, hogy jó irányában változott. Azt gondolom, a katonai szellem a jó értelemben vett katonai szellem ami nem militarizál, viszont nevel, tartást ad, kitartásra neveli és a magyarság öntudatát beleneveli a fiatal generációkba az nagyon fontos. Nyíregyháza mindig is katona város volt, tehát ahogy a török itt megjelent itt katonák garmada volt, katonákat telepítettek nem csak huszárokat hanem hajdúkat annak idején. Ez hiányzik Nyíregyházáról, ezért jó ez a kezdeményezés amit a múzeum és a honvédelmi minisztérium közösen igazgat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez legközelebb három helyszínen, Hódmezővásárhelyen, Hajdúhadházon és Debrecenben képeznek katonákat. Elsősorban egészségügyi, gép- és harcjárművezetői, valamint felderítő pozíciókba várják a jelentkezőket.


Horváth Kíra