Komoly kihívás minden színész számára saját előadást létrehozni. Miféle hiányérzet vezette vajon Juditot erre a nagy elhatározásra?
– Bizony, egyfajta hiány szülte, de ez nem abból ered, hogy a színházban ne kaptam volna régen és most is remek feladatokat – válaszolta kérdésemre. – Az önálló est szövegét öt éve kezdtem el írni. Mindig is foglalkoztatott a szerelem témája: honnan fakad, kinek mit jelent, ki hogyan éli meg, mitől múlik el az érzés, meny¬nyire hat ki mindennapjainkra, lehet-e e nélkül élni, vagy egyáltalán érdemes-e? Persze az akkori írásom közelében sincs annak, amit most fogok bemutatni. Ahogy az évek során értem, tapasztaltam dolgokat, úgy változott, sűrűsödött a mondanivalóm is. Mára már nemcsak a nagybetűs szerelem az, amelyet boncolgat a szövegkönyvem. Mire utal a cím? Frenk, a zenész egy dalából származó idézettel válaszolnék: „Fájdalmon keresztül jutsz az örömbe.” Mindig ára van a boldogságnak, meg kell harcolnunk érte.

A „dream team”

Judit elmondta, a történet úgy indul, hogy egy több évtizedes kísérleti folyamat eredményeként rendelkezésünkre áll egy chip, amely magában hordozza az örök boldogságot. A nézők annak lehetnek szemtanúi, hogyan szuperál ez a találmány. Ehhez a sztorihoz a színésznő megfelelő verseket keresett, amelyek egyet kivéve kortárs magyar költőktől származnak. Nem szívesen nevezi önálló estnek, mert ez egy igazi csapatmunka. A színház vezetőségének köszönhetően kapott lehetőséget arra, hogy gondolatai, érzései eljussanak a nézőkhöz. Az előadás rendezője Halasi Dániel, aki most éppen a Hamupipőke bemutatójára készül színházunkban. Nelda (ez a neve Judit szerepének) eddigi életének főbb szereplői jelennek majd meg a kivetítőn. A képek minőségéről, fantáziavilágáról a nyíregyházi származású Koblicska Örs gondoskodik. Rónai Domonkos operatőr csatlakozott még a „dream team”-hez. Bánki Ákos festőművész animációkkal gazdagította az egyik csodaszép verset. Az est dramaturgja Kövesdi Levente.

Fehér Tibor is játszik

– Hálás vagyok Horváth László Attilának, hogy elvállalta az Apa szerepét – folytatta. – Fehér Tibor, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésze az ideális férfi szerepében lesz látható. Vele tavaly nyáron ismerkedtem meg, amikor egy előadásban játszott a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Akkor jöttem rá, hogy õ a legalkalmasabb erre a szerepre. Horkay Barnabás színészként és koreográfusként egyaránt részt vesz az esten. Zenei bejátszások is hallhatók majd, amelyek az én zenei ízlésvilágomat tükrözik, de nagy baj senkit nem érhet, hiszen a Kodály Zoltán Általános Iskola volt diákjaként Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy terelgetett ezen az úton.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)