Vállalkozz Magyarország!

 

Kovácsoltvas kerítéseket és fémszerkezeteket szeretne gyártani a nyíregyházi Urgyán Béla. A jövőjét úgy képzeli el, hogy saját vállalkozást alapít. A szaktudása meg van hozzá, azonban az induláshoz tőkére van szüksége. Ezért tetszett meg neki, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból az ifjú vállalkozók akár több millió forint támogatásban is részesülhetnek. - Nagyon jó lehetőségnek tartom azt, hogy kezdésnek hárommillió forintos támogatást adnak. Úgy látom, hogy ez vissza nem utasítható ajánlat, amit most tesznek számunkra – tette hozzá Urgyán Béla.

Mindenben segítenek

Hogy hogyan kaphatnak a kezdő vállalkozók uniós támogatást, arról a nyíregyházi Széchenyi Programiroda munkatársai számoltak be szerdán. Markóné Tállas Tímea részletes felvilágosítást adott a Fiatalok Vállalkozóvá Válása Programról. Kiderült, 18-25 éveseknek nyújt lehetőséget, hogy saját lábukra tudjanak állni. Ehhez először is a munkaügyi központon keresztül be kell lépniük a programba, regisztrált álláskeresőként. Aki jelentkezett, átesik egy kompetencia-teszten is, ezután mehet személyes elbeszélgetésre a Széchenyi Programirodába. Ha ez is sikerül, szerződést kötnek velük és képezik őket. Jogi, pénzügyi és gazdálkodási ismereteket oktatnak majd nekik, és segítenek egy üzleti terv elkészítésében. Ha ez is sikerül, és a szakmai bizottság zöld utat ad a vállalkozáshoz, akkor minimum 2, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a résztvevők. - A cél nagyon röviden az, hogy a fiatalok, akik esetlegesen kikerültek az iskolapadból, de munkába még nem álltak, ne legyenek, vagy csak nagyon rövid ideig legyenek álláskeresők. Inkább próbáljanak meg a saját lábukon, önfenntartó formában megtermelni azokat a javakat, ami szükséges ahhoz, hogy egy sikeres vállalkozást működtessenek - fűzte hozzá Markóné Tállas Tímea, aki a program szakmai megvalósítója a programirodában.

További információk az interneten vagy személyesen

Az is kiderült, hogy a támogatást bérre, járulékköltségre, eszközökre, anyagköltségre, tanácsadásra költhetik majd az ifjú vállalkozók. A legfontosabb ugyanakkor, hogy a fiatal legyen képben, mi az, ami megvalósítható a pályázatából és mi az, ami elengedhetetlenül szükséges a tevékenység végzéséhez. A program részleteiről az interneten a www.vallalkozzmagyarorszag.hu weboldalon, vagy személyesen a Kossuth tér 8. szám alatti Széchenyi Programirodában lehet információkat kapni.

Z. Pintye Zsolt