Úgy jöttek a motorosok vért adni, mintha kötelező lett volna!

Közel ezren érkeztek a 21. Motoros Véradásra és Tájtúrára a Sóstói Múzeumfaluba vasárnap. A motorosok reggel 8 órakor gyülekeztek Nyírtéten, innen indult a tájtúra, majd az elhunyt motorosok előtt tisztelegve elhelyezték az emlékezés koszorúit. A skanzenben szervezték meg a véradást, és emellett egészségügyi állapotfelmérést is tartottak a résztvevőknek. 

A 2000-es évek elején indult a Motoros Véradás és Tájtúra, akkor körülbelül 40-en csatlakoztak a felhíváshoz. Mára azonban az összefogás nagyra nőtt, több alkalommal haladta meg az 1000 fős létszámot. Így volt ez vasárnap is, a napsütésben és a nyárias melegben sok motoros érkezett a múzeumfaluba, hogy vért adjon, de egyéb programok is várták az érdeklődőket.

„A motorosoknak ez nagyon fontos dolog, mert élvezik a motorozást, itt van lehetőségük motorozni. Nem beszélve arról, hogy egy egész napos színes programot csinálunk nekik, eljövünk a múzeumfaluba, és itt lehet találkozni egymással, beszélgetni. Minden év április utolsó vasárnapján rendezzük meg ezt a véradást, pont azért, mert most indul a motoros szezon igazán. Na, itt van lehetőségünk egymás motorját is megnézni”

– nyilatkozta Szász Károly.

A főszervező kiemelte, hogy minden Motoros Véradáson a résztvevők között kb. 20–30 százalék új véradó, ami a vérellátó rendszer számára nagy segítséget jelent.

„A 20 alkalommal több mint hatezer emberen segítettünk, akinek vérre van szüksége, és volt egy eset, mikor 3 életmentéshez helyszínről vitték a vért, akkor úgy döntöttem, hogy ezt ameddig tudom, fogom csinálni, mert van értelme. Nagyon örülök neki, hogy tényleg ilyen sokan eljönnek, és azt mondhatom, egy napon belül az ország egyik legnagyobb véradása lehet”

– tette hozzá a főszervező.

A rendezvényen egészségügyi állapotfelméréseket is végeztek. A korábbi években számos esetben fordult elő, hogy a motoros a rendezvényen készített szűrővizsgálatokból tudta meg, hogy magas vérnyomással vagy akár koleszterinszinttel rendelkezik. A vasárnapi eseményen a motorosok amellett, hogy jól érezték magukat, több száz embertársukon segítettek a véradáson keresztül.