Több mint fél évszázada szúrja magát

Ma már a diabétesz, közismertebb nevén a cukorbetegség, népbetegségnek tekinthető. Magyarországon jelenleg kb. 600 000 ilyen beteget tartanak nyilván és a szakemberek szerint számuk évről évre folyamatosan növekszik. Noha a diabétesz jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő testmozgással, diétával és szükség szerint gyógyszerekkel a vércukornak az egészségeshez közeli szinten tartásával jól kezelhető – az esetek nagy részében pedig meg is előzhető.

 

EGYÜTT KELL ÉLNI VELE

 

2012-ben egy nyíregyházi városlakó, Rubóczky János – akinek neve nem lehet ismeretlen a cukorbetegek körében, hiszen 10 éve a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének elnöke – is átvehette az amerikai Joslin Diabetes Center által életre hívott érdem-érmet. Ezt a díjat azok kaphatják meg, akik legalább ötven éve élnek együtt az inzulinnal. (Tudomásunk szerint ő az egyetlen olyan városlakó, aki már ennyi éve él együtt a betegséggel – a szerk.) Rubóczky János azt vallja, hogy meg kell tanulni együtt élni a betegséggel. Most, saját történetének elmesélésével is erre biztatja sorstársait.

 

„6 ÉVES KOROMBAN BEKÓMÁLTAM”

 

– Én szinte belenőttem a betegségbe. 55 évvel ezelőtt, 6 éves korom óta élek mesterséges inzulinnal. Mivel az orvostudomány akkoriban még nem állt olyan szinten, mint most, 2 évig nem is találták, hogy mi bajom van. Aztán 6 éves koromban bekómáltam és akkor már rájöttek, hogy ez nem más, mint a cukorbetegség. Vidéken éltem, amikor rosszul lettem. Onnan hoztak be Nyíregyházára, de a mentőben sem tudtak velem mit kezdeni, mert akkoriban még olyan szinten állt a gyermek diabetológia. Innen áttelefonált az orvosom a Debreceni Klinikára, hogy van egy ilyen és ilyen állapotú cukorbeteg gyerek, és mit csináljanak velem. Az ottani orvos azt javasolta, ha jó a szívverésem, akkor tegyenek be egy mentőbe, és vigyenek el Debrecenbe. Ha nem, akkor mindegy, hol fejezem be a földi létet. Végül átvittek, én pedig már 55 éve élek együtt a betegséggel – emlékezett vissza Rubóczky János.

[REKLAM]

Hozzátette, régen kacsintgatott az olyan édességek felé, amiket a testvérei, barátai fogyasztottak, de már megszokta a betegséggel járó megvonásokat. Elmondta, a többi cukorbetegnek is azt tanítja, hogy ha megkívánnak valamilyen finomságot, például egy lakodalomban egy édes tortát, nyugodtan kóstolják meg, mert ha csak nézik, „hogy de jó lenne”, többet ártanak maguknak. Vallja: egy kisebb szeletet mindenki elfogyaszthat.

 

A MOZGÁS NÉLKÜLÖZHETETLEN

 

– A betegség kapcsán a táplálkozásra és a mozgásra oda kell figyelni, illetve az orvos tanácsait is fontos megfogadni. Korábban az volt az álláspont, hogy az orvos 70 százalékát tette a cukorbeteg sorsához, 30 százalékát pedig maga a beteg. Mára megfordult a kocka. Most már a betegnek van ebben 70 százalék része. A mozgás nélkülözhetetlen, az egészséges embernek is szüksége van rá. Ez a létezés magja. Ha valaki csak a számítógép előtt ül, az előbb vagy utóbb, de meghozza majd a negatív eredményt.
Rubóczky János azt tapasztalja, hogy a kettes típusú diabéteszeseknél mindig nehezebb elfogadni a betegséget, hiszen egészségesen éli az életét és megdöbbentő számára az, amikor az orvos azt mondja, hogy cukorbeteg lett.

 

„VAN, AKI LELKILEG ÖSSZETÖR”

 

Van, aki lelkileg össze is törik és csak a miértekre keresi a választ.
Meg kell tanulni együtt élni a betegséggel. Ha nem teszi, jönnek a szövődmények és annak már visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Vakság, vagy akár a vese is felmondhatja a szolgálatot. Az emberek egy része abszolút nem veszi komolyan. Volt olyan, aki azt mondta az egyik nyilvános szűrésünkön, hogy ő nem méreti meg magát, mert ha baj van, jobb nem tudni róla. Pedig, van esély megelőzni a cukorbetegséget. A felmérések alapján a lakosság 10 százaléka tud a betegségről, egy másik 10 százalék pedig ugyan már cukorbeteg, de még nem tud róla. Rendszeresen járunk rendezvényekre és ingyenes szűrésekre várjuk az embereket. Sokakat mi küldtünk így orvoshoz, vagy a cukorgondozóba, mert akkor derült ki. De attól, mert valaki cukros, élhet teljes értékű életet.

 

CUKORBETEGSÉGRŐL NEM CSAK CUKORBETEGEKNEK

 

A Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete – 2011-ben Bencs Kálmán érmet és oklevelet vehettek át a várostól – idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. A Városmajor utcai közösségi házba várják a cukorbetegeket, vagy házaspár esetén az egészséges férjet/feleséget is, hiszen ők is együtt élnek a betegséggel. Minden hónap második és negyedik kedd délutánján, három órától, gyógytornát, míg a harmadik keddjén szakemberek bevonásával előadásokat szerveznek. (Február 16-án 17 órától „A cukorbetegség és a vese kapcsolata” címmel tart előadást dr. Valikovics Ferenc nefrológus, belgyógyász. A belépés díjtalan.) Szintén keddenként délután kettő órától pedig ügyeletet tartanak az irodában. Mindezek mellett szabadidős elfoglaltságokat, kirándulásokat, színes programokat és ingyenes szűréseket is szerveznek, amelynek köszönhetően évente 1000 embert mérnek meg. Köszönetüket fejezik ki a jó szándékú embereknek, akik a tavalyi évben adójuk egy százalékával támogatták az egyesületet.

Bruszel Dóra