Szakmai együttműködés – Gyakorlati helyet kapnak a SWIETELSKY-nél az ÉVISZ-es diákok
Fotó: Illusztráció

Szakmai együttműködést kötött a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum és a SWIETELSKY Magyarország Kft. Ennek keretében ÉVISZ-es diákokat fogadnak gyakorlati képzésekre, és az első lépésként mintegy 5 millió forintos forrásból az iskola egyik tantermét is felújították.

Gyakorlati képzés az arra érdemeseknek

A Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum és a SWIETELSKY Magyarország Kft. közötti szakmai kapcsolat kiépítésének első stratégiai lépéseként egy együttműködési megállapodással 4 fő 11. évfolyamos magasépítő technikus tanuló összefüggő szakmai gyakorlatát biztosította, valamint vállalta az iskola vezetésével közösen kiválasztott szaktanterem felújítását, melyben a szakmai gyakorlatukat teljesítő diákok is részt vettek.

Nekünk fontos az, hogy a szakmai utódaink képzésében részt vehessünk, az iskolapadban kapnak egy nagyon jó elméleti tudást, de hogy ez komplex legyen, ahhoz gyakorlati tudásra is szükség van. Mi ehhez biztosítunk lehetőséget 4 főnek az itt tanulók közül, az arra érdemeseknek egy továbbképzési lehetőséget adunk arra, hogy az elmélet után gyakorlati tudást is összeszedjenek” mondta Bognár Árpád, a SWIETELSKY Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Megújult tanterem

A SWIETELSKY Magyarország Kft. támogatása nagymértékben hozzájárul az építőipar ágazat terén folyó oktatás színvonalának emeléséhez. A megújult környezetben a diákok megismerkedhetnek a cég tevékenységi körével és referenciamunkáival. A tanterem kivitelezése különleges módon egy üvegpadló résszel megmutatja a 20. század elején épült poroszsüveg boltozat kialakítását – ezekről már Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt televíziónk számára.

Nagyon fontos, hogy az iskola a duális partnerrel együtt végezze a képzést, így kerülhetnek ki jól képzett szakemberek. Az ÉVISZ mindig törekedett arra, hogy jó középvezetőket képezzen, most ehhez egy új tanterem is hozzájárul, amelyet mintegy 5 millió forint értékben újítottak fel, és egy kis helyen látszik is a régi technológia. A másik üzenet, hogy a cég munkatársai között nagyon sok egykori ÉVISZ-es diák van, én bízom benne, hogy a képzésnek köszönhetően több diák is visszatérhet az intézménybe, és ezzel biztosíthatjuk, hogy folyamatosan jó szakemberképzés van ebben a városban.”

Szakképzett munkaerő biztosítása

A főigazgató hozzátette, az elmúlt időszakban számos változás történt a szakképzésben, amelyhez a város támogatása az infrastrukturális fejlesztéseken túl a szakmai együttműködésekben is érezhető.

Érdemes megnézni az iskolát az udvarral is bezárólag, nagyon komoly forrást nyertünk néhány éve az itteni felújításokra. Örülök neki, hogy a SWIETELSKY kialakított egy stratégiai együttműködést az iskolával, melynek keretében szakmai gyakorlatra fogadnak diákokat, de most első körben egy gyönyörű tantermet újított fel. Nagyon fontos, hogy a szakképzés infrastrukturális feltételei meglegyenek, de természetesen a legfontosabb a tanári kar. Az önkormányzat mindig kiemelten támogatja a képzést, bármely iskolában, ami most talán a szakképzésére fokozottan is igaz, ugyanis most beindult és dübörög a munkahelyteremtő gazdaságfejlesztési programunk.”

Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, a munkahelyteremtő gazdaságfejlesztési programban a szakképzett munkaerő biztosítása nagyon fontos prioritás, éppen ezért folyamatosan segítik a szakképzési hátterét, és ezért újulhatott meg idén az Inczédy, de a következő évekre is vannak konkrét tervei az önkormányzatnak.

Kapcsolódó galéria

Tanterem átadó az ÉVISZ-ben