Ne dobd ki az iskolatáskád! – Adománygyűjtő akció
Fotó: Illusztráció

Közel 140 iskolatáskát, 112 tolltartót, 40 tornazsákot és 270 füzetet gyűjtöttek össze a „Ne dobd ki az iskolatáskád!” elnevezésű jótékonysági akció keretében Nyíregyházán. A városlakók szociális érzékenységét mutatja, hogy nagyon szép számban gyűltek az iskolakezdéshez szükséges különböző eszközök. Magánszemélyek mellett a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola is csatlakozott a gyűjtéshez és szervezte meg az iskola falain belül az adománygyűjtést.

2022. július 18. és augusztus 24. között Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ÉAK Nonprofit Kft. akciót hirdetett „Ne dobd ki az iskolatáskád! – Fenntartható iskolakezdés” néven. Az akció során iskolakezdéssel kapcsolatos használt, de még szép állapotú tárgyakat gyűjtöttek a nyíregyházi hulladékudvarokban, a Korányi F. u. és a Kerék u. 1. sz. alatt – mondta Petró Árpád, az ÉAK Nonprofit Kft cégvezetője.

2019-ben indítottuk el ezt az akciót, a pandémia miatt kihagytunk két évet, de idén ismét vártuk az iskolaszereket, hogy ezekkel jótékony célokat érhessünk el, és a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézménynek át tudjuk adni ezeket az eszközöket, akik továbbítják majd azokat a rászorulók részére. A gyerekek számára biztosítottunk ezzel az iskolakezdéshez eszközöket, valamint egy hulladékgazdálkodási célt is megvalósítottunk, amely a fölösleges hulladék képződését előzi meg.”

Nemcsak iskolatáskák, hanem pl. tolltartók, tornazsákok, füzetek, irattartó mappák, ceruzák, gyurmák, zsírkréták és filctollak is érkeztek a Hulladékudvarokba. Ezekre nagy szükség van, ugyanis csütörtökön kezdődik a tanítás, és sokaknál még hiányoztak ezek az eszközök.

Nagyon sok gyerek van, akinek nincs iskolatáskája, ezért egy akciót hirdettünk, amelyben 137 iskolatáska gyűlt össze, és voltak, akik új iskolatáskákat is vettek. A családok átmeneti otthonában és a gyermekek átmeneti otthonában élők kapják ezeket meg, több mint harmincan. Megint jó látni, hogy mennyi jószívű ember él Nyíregyházán, és az is fontos, hogy az akciónak köszönhetően nem pazarolunk. Ez azért is jó érzés, mert ez a program kiegészíti az évek óta tartó önkormányzati programot, amely keretében idén is 4500 alsós gyermek kap iskolakezdési tanszercsomagot, rászorultságtól függetlenül. Itt pedig ezeknek a gyerekeknek egy jelentős segítség és támogatás ez az adomány” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A gyűjtést a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény számára szervezték, akik a náluk szülővel, illetve szülő nélkül, átmenetileg élő gyermekeknek adják át az iskolaszereket. A remények szerint ezzel a gesztussal némileg könnyíthetnek a nehéz helyzetben élő kis tanulók iskolakezdésén. Az Újrahasználati és Tájékoztató Központban folyamatosan leadhatóak olyan tárgyak, amelyekre a tulajdonosaiknak már nincs szüksége, de valaki számára talán hasznosak lehetnek. Ezek a tárgyak egy jelképes raktározási költség megfizetése után megvásárolhatóak.

Kapcsolódó galéria

Ne dobd ki az iskolatáskád! - gazdára találtak az adomány iskolaszerek