Program az olvasás népszerûsítéséért

Kérdésünkre Tomasovszki Anita igazgatónõ – aki a kezdetektõl részt vett ennek elõkészítésében – elmondta: „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” címmel indul egy uniós pályázat, melynek keretében „Az én könyvtáram” elnevezéssel országos könyvtár- és olvasásnépszerûsítõ kampány zajlik majd.

Az én könyvtáram projekt célja az országos könyvtári rendszer továbbfejlesztése a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló új típusú kompetencia- és készségfejlesztõ, tanulást támogató szolgáltatások nyújtására, illetve országos szaktanácsadói hálózat kialakítása és mûködtetése.

 

Négy fõ irány

 

A fejlesztés irányai: az olvasáskultúra-fejlesztés támogatása, a digitális írástudás és a könyvtárhasználat–információkeresés fejlesztése, valamint a szövegértés-fejlesztés támogatása, kiemelten a digitális szövegértés, egyéni és közösségi tanulás támogatása (felzárkózás elõsegítése, végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése érdekében). A projekt ideje alatt szakmai napot szerveznek az intézményben a négy fejlesztési irány mentén érdeklõdõ könyvtárosok számára.

 

Szaktanácsadók, továbbképzések

 

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár az országos projekt megvalósítása érdekében megállapodást köt a 19 megyei könyvtárral a szaktanácsadói hálózat kialakítása, mûködtetése céljából, szakmai napok szervezésére és mintaprojektek megvalósítására, beleértve a szakemberek képzését. A projekt fontos célkitûzése, hogy további 50 könyvtár is csatlakozzon a mintaprogramok megvalósításához, mely hozzájárul az olvasáskultúra fejlesztéséhez, az olvasás népszerûsítéséhez.

 

Jó gyakorlatok a több olvasóért

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár feladata a projektben kiterjed arra, hogy a megyében lévõ könyvtárszakmai „jó gyakorlatokat” összegyûjtse, melyek bekerülnek a mintaprogram fejlesztésébe, s egy módszertani kiadványba. Tomasovszki Anita bízik abban, hogy például a Vécsey Utcai Fiókkönyvtáruk Olvasólétra olvasásnépszerûsítõ programja, mely az alsós korosztályban nagyon közkedvelt lett, és több gyerek vált a programnak köszönhetõen rendszeres olvasóvá, bekerülhet a minták közé.

 

A könyvtár szerepe sokrétû

 

Az intézmény igazgatója saját szerepükrõl kifejtette: – A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár olyan multifunkcionális közösségi és képzési helyszínként vesz részt az élethosszig tartó tanulás folyamatában, ahol lehetõséget teremtenek a betérõnek a könyvtár nyújtotta megannyi szolgáltatását igény bevenni, a hagyományos dokumentumokon át a digitális tartalmak, adatbázisok használatán keresztül. A kötetlen találkozások és beszélgetések színtereként gazdag és színes programokkal várjuk az érdeklõdõket. Könyvtárhasználóink számára egész életen át tartó élményt és inspirációt adunk a tanuláshoz, a munkához és a szabadidõ tartalmas eltöltéséhez. Figyeljük, felmérjük és támogatjuk az egyéni és közösségi igényeket és azok változásait. Szakmai tevékenységünkkel egy olyan intézmény mûködtetését kívánjuk megvalósítani, amely életkortól és érdeklõdési körtõl függetlenül biztosítja használói minõségi kiszolgálását. Megyei könyvtárként biztosítjuk az esélyegyenlõséget, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül a megye legkisebb településein is igyekszünk azonos szolgáltatások nyújtására. Ezeknek a megvalósításához, erõsítéséhez járulnak hozzá az elkövetkezendõ idõszakban megjelenõ uniós forrású pályázatok, melyek keretében lehetõség nyílik az informatikai fejlesztésre is – foglalta össze Tomasovszki Anita.

Tarczy Gyula

 

Digitális labor, tinisarok

 

Internet Fiesta címmel zajlott elõadássorozat múlt héten a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Az érdeklõdõk egy héten keresztül ismerkedhettek a digitális világ újdonságaival, a XXI. századi technológiák mindennapi felhasználási lehetõségeivel. A megnyitón Tomasovszki Anita, az intézmény igazgatója elmondta, fontosnak tartják, hogy lépést tartsanak a XXI. század technológiájával, olvasói szokásaival. Így a közeljövõben többek között az oktatótermüket szeretnék fejleszteni és egy digitális labormûhelyként üzemeltetni, ahol a fiataloknak, elsõsorban a szakközépiskolásoknak tartanának olyan programokat, képzéseket, ahol a diákok a médiatudatosságot, a médiakultúrát tudják elsajátítani élménygazdag módon, rengeteg gyakorlati tudnivalóval. Emellett az olvasóterem átalakítását is tervezik, ahol egy úgynevezett tinisarkot alakítanak majd ki, amit szintén a legmodernebb mobil eszközökkel kívánnak felszerelni.