Poszt-COVID-szindróma gyerekeknél – Súlyos tünetekkel kerülnek kórházba a fiatalok
Fotó: Illusztráció

Hat új cukorbeteg gyermek közül három igazoltan átesett a koronavíruson – mondta a helyi adatokról dr. Kántor Irén gyermekorvos. A gyerekek körében nagy problémát okoz az úgynevezett poszt-COVID-szindróma, ez a fertőzés utáni betegséget jelenti. Ennek súlyos formája intenzív osztályos kezelést is igényel.

 

Járványügyi előírások szerint továbbra is tíz napig kell otthon maradniuk a koronavírusos gyerekeknek, ezt a tünetek kezdetétől számolják. Ha ennyi idő után is beteg marad a gyerek, akkor az első tünetmentes nap után további három napot kell várni, mire újra közösségbe engednek valakit.

COVID utáni betegségek

A gyermekek körében nem a betegek számának emelkedése a nagyobb probléma, hanem az úgynevezett poszt-COVID-szindróma, ez a fertőzés utáni betegséget jelenti. Ennek van súlyosabb és kevésbé súlyosabb formája is.

„Súlyos helyzetben az intenzív osztályra kerülnek a gyerekek, súlyos tüneteket tapasztalnak a szív, a tüdő érintettségével és komoly intenzív osztályos kezelésben is részesülnek. Nálunk a kórházban eddig 5-6 ilyen beteg volt, de minden nagyobb kórházban, a klinikán vagy a központi kórházakban, mint például a Heim Pál Gyermekkórházban és a Bethesda Gyermekkórházban számos ilyen poszt-COVID-beteg volt. Ez a betegség ezt a külön nevet is megkapta. A gyógyítása nehéz, de szerencsére nem haltak bele betegek, viszont komoly szövődményekkel és maradványtünetekkel gyógyul ez a betegség” – nyilatkozta dr. Kántor Irén gyermekorvos.

A poszt-COVID-szindrómás gyerekek úgy estek át korábban a koronavíruson, hogy egyáltalán nem voltak tüneteik vagy csak enyhe panaszokkal vészelték át a betegséget. Nyíregyházán hat új cukorbeteg gyermek közül háromnál már igazolták, hogy korábban átestek a koronavíruson.

Hasi panaszok

A felnőtt betegeknél a szaglás elvesztése mondható jellegzetes koronavírusos tünetnek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a gyerekeknél ez máshogy alakul, náluk inkább a hasi tünetek jelzik a COVID-ot, a légúti panaszokkal együtt természetesen. Kisebb gyerekeknél a korukból adódóan is nehéz kideríteni, ha megváltozott az ízlésük, így továbbra is csak a tesztelés hozhat biztos eredményt.

„A gyerekek azok, akik a legkevésbé jellegzetes tünetekkel esnek át ezen a betegségen, úgyhogy ha olyan környezetbe kerül a gyermek, ahol esetleg előfordult COVID-fertőzés, akár az iskolában, akár ha elmennek közösségbe, akkor gyanakodhat a szülő. A gyerekeknél nagyon nehéz megkülönböztetni például az influenzától, aminek még csak most jön majd a szezonja” – tette hozzá a gyerekorvos.

Szabályok és oltás

A doktornő a 18 éven aluliaknak és felettieknek is azt javasolja, vigyázzanak magukra, viseljenek maszkot és tartsák a másfél méteres védőtávolságot, de a legfontosabb, hogy aki teheti, oltassa be magát.

„A gyermekorvosoknak az álláspontja természetesen a vakcina beadása mellett van, de mivel egyelőre nincsen olyan vakcina, ami a gyermekekre van kifejlesztve, illetve engedélyezve, ezért nem tudunk most még egyelőre a 18 év alattiaknak oltást felajánlani” – közölte a gyermekorvos.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a napokban úgy nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, hogy jelenleg vizsgálják, mennyire hatékony a koronavírus elleni védőoltás a 18 éven aluliaknál, ennek az eredményére azonban még hónapokat kell várni.