Pákh Imre Nyíregyházán – Teljessé vált a Munkácsy-tárlat!

A Munkácsy 50 vándorkiállítás 40. állomáshelye a Nyíregyházi Jósa András Múzeum. A válogatás első 30 alkotását már a Múzeumok Éjszakáján láthatta a közönség, a napokban pedig megérkezett a további 20 festmény. A gyűjtemény egy részének tulajdonosa, Pákh Imre meglátogatta a ma már teljessé vált bemutatót.


Mind a 40 kiállítást látta a neves gyűjtő és tulajdonos. Meghatotta az, ami Nyíregyházán fogadta. Az angolvörös-bordó háttérben sok kép, és mind a kedvencei.

Az utolsó 20 festmény Szentpétervárról, az Ermitázsból érkezett, ahol egymillióan keresték fel a gyűjteményt, így a kiállítást már 3 millió ember látta a világban.

– Az 1990-es évek közepén kezdődhetett ez az egész. Részben lokálpatriotizmusból, hiszen én is Munkácson születtem, de tulajdonképpen az igazi oka az volt, hogy ebben az időben nagyon sok Munkácsy kép megjelent a piacon. New Yorkban, hiszen tudjuk, hogy legtöbb képét amerikaiak vásárolták fel, még a műhelyéből a XIX. században, és ezek ott landoltak, főleg a keleti parton. Valahogy az 1990-es évek közepén az aukciós házaknál megjelentek a Munkácsy képek – nyilatkozta Pákh Imre.

További képekért kattintson a fotóra!

Akkor döntött úgy Pákh Imre, hogy a franciák és oroszok helyett, sőt mellett Munkácsyt fog gyűjteni. Az első képe a Ballada volt. A Munkácsy Alapítvány utaztatja szerte a világban a gyűjteményt. Az igazi misszió, hogy visszahelyezzük méltó helyére Munkácsyt a művészettörténetbe. Ő nemcsak elismert, de saját korában is világhírű, keresett festőművész volt.

Ahogy a műgyűjtő mondja: – 700-750-re saccolják az életművét, ennek kevesebb, mint a felének ismerjük a hollétét. Az viszont igaz, hogy a fő művek megvannak, de fontos képek jelennek meg, amelyekről tudomásunk nem volt. Itt is lóg egy-két kép a falon, amelyről nemcsak én nem tudtam, de még a szakma sem. Úgyhogy minden évben megjelenik egy-két fontos vagy jelentős Munkácsy mű a piacon, és ezeket próbálom felvásárolni, de egy-két hamisítványnál több is megjelenik.

Két kulcsfontosságú helyre, Párizsba és New Yorkba szeretnék utaztatni a gyűjteményt. Abban szerepelhet már Pákh Imre legújabb szerzeménye, egy szalonkép Munkácsy Mihálytól.

Matyasovszki Edit

(Fotó: Trifonov Éva)