Megújult Jósa András kopjafája

Az Északi temető 21-es parcellájában, egy nyírfa árnyéka alatt alussza örök álmát Jósa András. A magyar régész, orvos és antropológus több szállal kötődik Nyíregyházához. Bár nem ebben a megyében született, mégis voltak helyi gyökerei, hiszen nagyapja, Jósa István Szabolcs vármegye jó hírű főorvosa volt. Az ő életútját követte, amikor 1860-ban beiratkozott a bécsi egyetem orvosi fakultására, ahol négy évvel később szerzett oklevelet. Dr. Jósa András némi kitérőt követően Nagykállóban telepedett le, majd 1884-től Nyíregyházán élt és Szabolcs vármegye főorvosaként tevékenykedett. 1865-ben sebészi oklevelet is szerzett. Orvosi hivatása mellett nagy érdeme volt a Szabolcs vármegyei múzeum létrehozásában, amely ma is a nevét viseli. 1918. szeptember 6-án, 84 éves korában Nyíregyházán távozott az élők sorából. A most is meglévő síremlékét több mint három évtizede állították az Északi temetőben.

 

1984-ben emelt síremlék

 

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója azt mondta, ez a síremlék 1984-től emlékezteti az utókort Jósa Andrásra. Születésének 150. évfordulóján helyezték el. Azóta 32 év telt el és az idő vasfoga megette a síremléket, most tavasszal pedig kidőlt.

További képekért kattintson a fotóra!

Az igazgató hozzátette, úgy gondolták, hogy ez így nem maradhat, hiszen ők őrzik Jósa András emlékét, így elvitték egy asztalosmesterhez, aki vállalta azt, hogy rendbe rakja, áttisztítja, megtalpalja.

 

Nyíregyháza őrzi Jósa András emlékét

 

Máthé Péter asztalosmester több mint 20 éve dolgozik a múzeumnak, aki az intézményhez méltóan újította fel az 1984-ben állított emlékoszlopot. A Jósa András Múzeum őrzi névadója emlékét, nemcsak felirataiban, hanem minden év december 1-jén, a múzeum alapításának a napján a Jósa Napok keretein belül emlékeznek meg az egykori orvos-régészről. Nyíregyházán a múzeum mellett nevét viseli a kórház, egy utca, egy városrész és egy kút is.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)