Még az „apostolok apostola” is nő volt!

Szűz Mária, Mária Magdolna és az ószövetségi Judit. Három kiemelkedő alak, akik az elmúlt kétezer évben meghatározták a közvélemény gondolkodását a nőkről. A Holofernésszel bátran végző és az ellenséget megfutamodásra késztető Judit, a szeplőtelenül fogant, erényes Mária és a feltámadt Krisztussal elsőként találkozó Mária Magdolna mintaként szolgált a későbbi korok lányainak és asszonyainak. Ők is bizonyítják, hogy a gyengébbik milyen fontos szerepet tölt be a kereszténység alakulásában, világnézetének csiszolásában. Többek között ezt elemezték a Nők a Kereszténységben című tudományos konferencia résztvevői a Nyíregyházi Egyetemen. Perintfalvi Rita Mária Magdolna jelentőségét emelte ki, akit már a kora kereszténység idején is fontos személyiségként tartottak számon.

– A 3. században a római Hippolütosztól meg is kapja Mária Magdolna azt a címet, hogy ő az apostolok apostola, mert vele találkozik Jézus a feltámadása után és ő viszi tulajdonképpen a férfi tanítványoknak a feltámadás hírét. Erre az örömhírre épül fel maga a keresztény egyház. Amit tulajdonképpen egy női hírvivő visz. Tehát ő is egy ilyen kulcsfigurája a keresztény gondolkodásnak – mondta dr. Perintfalvi Rita, a Bécsi Egyetem teológusa.

 

Szentektől a feministákig

 

További képekért kattintson a fotóra!

A két napos tudományos konferenciát a Magyar Történelmi Társulat SZSZB megyei csoportja és a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófiai Intézete közösen szervezte meg. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva közel 30 előadó, kutatók, irodalmárok, teológusok számolnak be a különböző korok nőképéről. 

– A Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófiai Intézete évente rendez konferenciát, illetve konferenciákat. Ugyanakkor hagyományt is kívánunk teremteni, ugyanis a mai alkalom a Magyar Történelmi Társulat újjáalakult SZSZB megyei csoportjának az első rendezvénye lesz – fejtette ki dr. Zsoldos Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezetője.

A konferencia témakörökre felosztva folyik csütörtökön és pénteken is. A résztvevők minden esetben meg is tárgyalják az előadásokon hallottakat. A két nap alatt így lesz mód eljutni a nő szentek világától a radikális feminizmusig.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Szarka Lajos