Mécsesekkel emlékeztek a hősökre

– Évekig nem tudtuk, hogy itt vannak elhantolva, vagy elásva, mert nem temetve voltak… – még csak nem is sejtették, hogy kivégzése után hová hantolták el Szilágyi Lászlót a hozzátartozói. A férfi 1956-ban aktív szerepet vállalt a forradalomban. Ő volt a nyíregyházi Munkástanács Intézőbizottságának elnöke. A forradalom és szabadságharc leverése után munkatársával, a hírszerző csoport vezetőjével, Tomasovszky Andrással együtt letartóztattak. Két év múlva mindkettejüket halálra ítélték. A két nyíregyházi mártírt 1958. május 6-án a nyíregyházi börtön udvarán felakasztották. A holttesteket az északi temető 28-as parcellájában jelentelen sírba helyezték el. A hozzátartozók csak évekkel később tudták meg, hol nyugszanak.

– Édesanyám 10-12 év múlva tudta meg, hogy itt vannak eltemetve, és ő járt is ide. Mi akkor még gyerekek voltunk, minket nem hozott, mert ez titok volt. Tulajdonképpen a rendszerváltás után, amikor megtörtént az exhumálás, attól kezdve jártunk ide, illetve kopjafát is helyeztek el, először a 28-as parcella szélén, majd pedig megkapták a díszsírhelyet a temető bejáratánál – mondta Gutyán Tamásné Szilágyi Erzsébet.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi 1956-os mártírokat 1989-ben exhumálták. 1991-ben a város díszsírhelyet biztosított számukra, majd később emlékhelyet alakítottak itt ki. November 4-én a forradalom és szabadságharc leverésének 60. évfordulóján az Idősügyi Tanács kezdeményezésére megemlékezést tartottak a 28-as parcellánál. Pontosan ott, ahová kivégzésük után helyezték Szilágyi László és Tomasovszky András holttesttét. A hozzátartozók, leszármazottak, az önkormányzat és különböző intézmények képviselői mécseseket gyújtottak és elhelyezték az emlékezés virágait. A mártírok egykori sírjánál Rendes Sándor és Holmár Zoltán mondott beszédet.

– November negyedike, október 23-hoz hasonlóan szimbolikus erővel bíró dátum, hiszen ezen a napon, 60 évvel ezelőtt, a szovjet tankok eltiporták a magyar szabadságharcot, a magyar forradalmat, és eltiporták azokat az embereket is, akik a hétköznapi életből kilépve, egyik pillanatról a másikra forradalmárokká váltak. Azokat az embereket, akik a magyar szabadság ügyéért harcoltak, olyanokat, mint Tomasovszky András és Szilágyi László is.

Péntek este nemcsak a temetőben gyúltak mécsesek a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. A Hősök terén és a Kossuth téren is megemlékeztek azokról, akik vérüket adták a magyar szabadságért.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Trifonov Éva)