Koszorúzás, gyertyagyújtás – megemlékezések a kommunizmus áldozatainak emléknapján

 

Pénteki megemlékezések városszerte

Harmincnyolc novella érkezett az önkormányzat felhívására – Nyíregyházán már nyolcadik alkalommal hirdettek irodalmi pályázatot a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából. A legjobbakat díjazták péntek délelőtt a Városházán, majd az emlékezők Toma András, az utolsó magyar hadifogoly Virág utcai emléktáblájánál helyezték el a kegyelet koszorúit. 17 órakor pedig a Szarvas utca elején, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművénél hajtottak fejet az egybegyűltek. Megannyi mécses, fehér virág és énekszó is kísérte a megemlékezést.

További képekért kattintson a fotóra!

Polgármesteri beszéd

A történelem viharai soha nem kerülték el országunkat – mondta emlékező beszédében dr. Kovács Ferenc. Városunk polgármestere kiemelte, ismét azért gyűltek össze az emlékműnél, hogy felidézzék a rendszerváltás előtti évtizedek szomorú eseményeit és megpróbáltatásait, azt a 45 esztendeig titokban érlelt, hangosan ki nem mondott népakaratot, hogy elsöpörjék a terrort és a diktatúrát, hogy a magyar emberek békében és bőségben élhessenek. Elmondta:


„A magyarság '56-ban elsőként szállt szembe a kommunista nagyhatalommal, de egyedül és alulmaradt a küzdelemben. Röviden így lehetne összefoglalni címszavakban a történteket. De Önök valamennyien jól tudják, hogy köteteket lehetne megtölteni az 1944 és 1989 közötti történésekkel és még az sem tükrözné hűen azt a korszakot, hiszen a történelmi tények felsorolásából hiányoznak az érzelmek, a félelmek, az egyéni sorsok, a családok több generáción át tartó megnyomorítása és kirekesztése. Az eddig napvilágra került tények és adatok sem tükrözhetik elég hűen az akkori nemzet mindennapjait.”


A polgármester hozzátette, a következő nemzedékeknek is meg kell tanítani, hogy semmilyen körülmények között nem szabad a zsarnoki elnyomást eltűrni.

(Fotó: Szarka Lajos)