Isten hozta, Szentatyánk! – A pápalátogatás 30. évfordulójára
Isten hozta, Szentatyánk! – A pápalátogatás 30. évfordulójára

„Íme István, Magyarország királya, a szent, aki lerakta házatok alapjait. Rá vonatkoztathatók Krisztus szavai a hegyi beszédben, arról a bölcs emberről, aki sziklára építette a házát. Az õ háza a ti házatok.” Harminc évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án II. János Pál pápa e szavakkal búcsúzott az államalapító királyát ünneplő magyar néptől a budapesti Hősök terén.

A rendszerváltozás utáni első évek egyik nagy eseménye volt, hogy a pápák közül elsőként II. János Pál pápa hazánkba látogatott. Ötnapos programja 1991. augusztus 16-án Esztergomban, egy szabadtéri szentmisével vette kezdetét. Régiónk szempontjából kiemelkedik az augusztus 18-i nap, amelynek délelőttjén Máriapócson bizánci szertartású szentmisét mutatott be, majd délután Nyíregyházára érkezett, este pedig a Debreceni Református Nagytemplomban ökumenikus igeliturgián vett részt és találkozott a magyarországi nem katolikus egyházak képviselőivel, valamint megkoszorúzta a protestáns gályarabok emlékművét.

A pápa feszített programjának Nyíregyházán a pihenés percei jutottak. Máriapócson helikopterbe szállt, amely a Városi Stadion gyepszőnyegén landolt. Innen pápamobillal tette meg a közel két kilométeres utat a görögkatolikus püspöki palotához. Az út két oldalán éljenezve fogadták az emberek, akik közül bizonyára sokak emlékezetében megmaradt az integető és áldást osztó pápa alakja. A pápa a püspöki palotában fogadta a házban lakó papok családtagjainak köszöntését, majd megebédelt és pihent. 16 órakor ismét pápamobil vitte a stadionhoz, ahonnan helikopterrel Debrecenbe utazott.

Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművészt érte az a megtiszteltetés, hogy a pápalátogatás emlékére elkészíthette a Magyar Katolikus Püspöki Kar hivatalos emlékérmét. A bronzérem előlapján II. János Pál pápa látható a korpuszos pásztorbottal a kezében, oldalt a Szent Jobbot őrző ereklyetartó, körben latin nyelvű felirat a pápa magyarországi útjáról (képünkön). A hajdúdorogi püspök emlékérmén a pápa mellett a könnyező Mária kegyképe utal a máriapócsi látogatásra.

 

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)