Buszközlekedés: menetrendi módosítások lépnek életbe
Buszközlekedés: menetrendi módosítások lépnek életbe

Ahogy előző számunkban már részletesen írtuk, augusztus 30-án tovább fejlődik Nyíregyháza helyi buszközlekedése. Kisebb hálózati változások mellett számos menetrendi módosítás lép életbe, tovább segítve a munkába és iskolába járás feltételeit. A külterületi közlekedés is kismértékben változik, ütemes közlekedéssel, a belterületivel összehangoltabb szolgáltatással újul meg augusztus végétől. Valamennyi változás célja, hogy reagáljon a felmerült utasigényekre, és könnyebbé tegye a Nyíregyházán belüli közlekedést, illetve a vasúttal és helyközi buszokkal való csatlakozásokat.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az egyes vonalakhoz kapcsolódó változásokat. Ahol nincs változás, ott sem az útvonal, sem a menetrend nem változik érdemben, néhány perces apró módosítások azonban lehetnek, így mindenképpen érdemes lesz majd utazás előtt tájékozódni a pontos menetrendek alapján. A menetidő-korrekcióból eredő kisebb változások azt jelentik, hogy az elmúlt időszakban már műszeresen mérhető valós menetidők alapján pontosabban határozható meg, hogy egy-egy napszakban hány perc szükséges két megálló vagy a két végállomás közötti út megtételére. Bár a közúti közlekedésben a forgalom folyamatosan változik, és nincs két egyforma nap, közelítőleg meghatározható a legjobb és legpontosabb menetidő. A fedélzeti egységek beszerelése előtt ilyen vizsgálatokat nem lehetett tömegesen elvégezni, mostantól viszont egyre több adat áll rendelkezésre a pontos közlekedés kialakításához. A többi változás esetén részletesen bemutatjuk, hogy milyen módosításokra kell készülni augusztus 30-ától.

Nyíregyháza belterületét érintő módosítások:

1, 1A – nincs változás.

2, 2,22 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások.

3, 3A, 30, 30A, H30 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások. Lakossági észrevételek, illetve a bel- és külterületi hálózat és menetrend összehangolása miatt, egyes járatok esetében H30 jelzéssel közlekednek az autóbuszok Rozsrétre, majd tovább Oláhrét felé. Néhány járat érinti Rozsrét iskola megállót is.

4, 4Y – a 44-es járat üzemidő bővítése miatt az esti időszakban kismértékben módosul a 4-es és 4Y menetrendje.

5, 5A, 55 – nincs változás.

6 – a 6-os busz útvonala rövidül, augusztus 30. után Örökösföld és az Autóbusz-állomás között közlekedik a mai 6A útvonalán. A Vasútállomás és a Huszártelep között az új 9 és 9Y autóbuszok közlekednek, utóbbiak az Esély Centrum érintésével. A 6Y és 66-os jelzésű autóbuszok nem közlekednek augusztus 30. után. A változásokat a 9 és 9Y vonalaknál érdemes még keresni. 

7, 18, 44 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások lesznek, a 44-es autóbuszok üzemideje bővül, tanítási napokon a délutáni időszakban sűrűbben közlekednek.

8, 8A és az új 8B – a 8-as buszok közel változatlan menetrenddel közlekednek, a 8A bizonyos indulásai helyett munkanap csúcsidőben 8B jelzéssel közlekednek autóbuszok körjárati rendben a Vasútállomástól Sóstógyógyfürdőn, a Berenát utcán és a Kemecsei úton át vissza a Sóstói úti kórház érintésével a Vasútállomásra. Ezzel a változással a Berenát utcában megjelenik a buszközlekedés egyelőre tesztüzemben, így bővül a helyi közlekedés által lefedett terület Nyíregyházán.

Új 9 és 9Y – a 6, 6Y Vasútállomás és Huszártelep közötti szakaszát az új 9 és 9Y buszok váltják fel a korábbiakkal megegyező útvonalon. A 9Y érinti az Esély Centrumot is, és közvetlen vasútállomási kapcsolatot biztosít a Szélsőbokori út felől is.

10 – a 10-es buszok minden esetben elérik Örökösföldet, a 10A augusztus 30-tól nem közlekedik. Ezzel a körút déli szakaszának közlekedése egyenletesebbé válik. 

11 – az alacsony kihasználtság miatt tanszüneti munkanapokon délután a 11-es buszok nem közlekednek.

12, 12A – csúcsidőben a sűrűbb és egyenletesebb követés érdekében a 12A buszok hétköznap a reggeli és délutáni időszakban is közlekedni fognak. A 12-es buszok tanszüneti munkanapokon napközben 30 helyett 20 percenként közlekednek, így a délelőtti erős utas igényű időszakban kedvezőbb követési rend lép életbe.

13 és az új 13Y – az Alma utcai iskolában tanulók jobb kiszolgálása érdekében a 13-as buszok néhány indulása esetén reggel az Alma utcai iskola irányában, délután a Sóstói úti kórház felé Kistelekiszőlő érintésével közlekedik 13Y jelzéssel, így az Alma utcai iskolába közvetlenül el lehet jutni Kistelekiszőlőről is, délután pedig ellenirányban.

14, 14F – nincs változás.

17 és az új 17Y – a 17 és 17K vonalak a jövőben 17 és 17Y számjelzéssel fognak közlekedni, utóbbiak a kórház és a Törzs utca érintésével. A változással így a lakótelep keleti oldaláról is elérhető lesz közvetlenül az egészségügyi létesítmény központi része. A Család utca felől az 5, 5A és 55-ös buszok továbbra is biztosítják a kórház elérését.

20, 21 – nincs változás.

24 – a folyamatosan növekvő utasigény miatt változik az autóbuszok üzemideje. Tanítási napokon délután több indulással, 13:00 és 17:00 között közlekedik, tanszünetben viszont a 3-as és 3A járatok érintik délután Kistelekiszőlőt a 24-es helyett.

Új 27-es – az autóbuszvonal révén új kapcsolat jön létre hétköznap csúcsidőben Kertvárosból, a Szélsőbokori útról Jósavároson át a Sóstói úti kórházhoz, a 17-es és 14-es útvonalának érintésével. Kertvárosból ezentúl a 17, 17Y és 27-es buszok együttes követése biztosítja a belváros felé a korábbi követési időközt. Tanítási napokon reggel sűrűbben, 15 helyett 10 percenként indul busz Kertvárosból a belváros felé.

Nagyfoglalkoztatói vonalak változásai:

Nyíregyháza önkormányzata folyamatosan kapcsolatban van a város nagyfoglalkoztatóival. Célja, hogy egyre több munkavállaló válassza a helyi buszközlekedést, ennek érdekében fórumok és cégre szóló megkeresések eredményei alapján az alábbi változások lépnek életbe a nagyfoglalkoztatók igényeit segítve:

90, 90E, 91 – a 91A autóbusz augusztus 30-ától 91-es jelzéssel közlekedik az Autóbusz-állomástól. A 90-es autóbusz Electrolux érintésével a Révész-Michelin Logisztikai Központig, ahová eddig nem közlekedett helyi autóbusz. Egyes műszakhoz 90E jelzéssel indul gyorsjárat az Autóbusz-állomás és Electrolux között, a Vasútállomás és az ipari park között megállás nélkül.

92, 93, 93E – a 92-es buszok a jövőben nem érintik az Autóbusz-állomást, hanem Jósaváros felől a Búza téren át gyorsabb eljutást biztosítanak a LEGO felé. Az Autóbusz-állomást továbbra is érinti a 93-as autóbusz és a 93A helyett gyorsjáratként közlekedő 93E autóbusz. A LEGO kérésére már augusztus 1-tõl rásegítő járatok közlekednek a műszakváltásokhoz, így a korábbinál többen választják a helyi buszokat a munkahelyükre való eljutáshoz.

94, 95, 95L – néhány kisebb forgalmú műszakváltás idejében a LEGO-t a 95-ös buszok útvonalának meghosszabbításával a 95L jelzésű járatok fogják kiszolgálni a Michelin érintésével, a Rókabokori úton keresztül. Hétvégi napokon a 94-es autóbusz is közlekedik a legnagyobb műszakváltásokhoz.

96 – nincs változás.

97 – Örökösföld és az ipari park Sematic között a 91-es helyett az új, 97-es busz teremt közvetlen kapcsolatot, a Tünde utcán keresztül, a járat az ipari park valamennyi megállóhelyét érinti. Ezzel elkerülhető a belvároson való lassabb átjutás, a belváros felőli kapcsolatot pedig az Electrolux felé a 90-es vonal továbbra is biztosítja Jósaváros felől.

 

Külterületi autóbuszok változásai:

A külterületi hálózat és menetrend kismértékű felülvizsgálatának indoka, hogy a szolgáltatás nem követte le az elmúlt sok-sok év változásait, változó utasigényeit. A legfőbb változás, hogy a H-s autóbuszok ütemesebben, érthetőbb és egyszerűsítettebb betérési rend alapján fognak közlekedni, jobban igazodva a munkába járáshoz is. 

Új H30, H31 – a H31-es autóbuszok egyes indulásai H30-as jelzéssel Rozsrét érintésével közlekednek. A járatok új, ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek, több járat érinti Újsortanyát és Oláhrétet.

H32 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások.

H35 – új ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek a járatok, hétvégi napokon eggyel több járatpár indul a vonalon.

H40 – új, ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek a járatok, megújult betérési renddel, a körbeutazások számát minimalizálva.

 

A fenti változások célja, hogy a tavaly megújult hálózat és menetrend finomításával, az elmúlt időszak utas­igényeinek és nagyfoglalkoztatói szándékainak figyelembe vételével az utasigényeket még inkább szolgáló hálózat és menetrend valósuljon meg Nyíregyházán. Bár a módosítások a tavalyinál sokkal kisebb léptékűek, az utazások előtt majd tájékozódni kell a már korábban megismert felületeken, így a https://nyiregyhaza.volanbusz.hu oldalon, illetve a menetrend.app alkalmazásból és a Google Maps útvonaltervezőből, valamint a bevezetést megelőzően elkészülő menetrendkönyvből. Az önkormányzat, a Volánbusz és a tervező, a Mobilissimus célja egységesen, hogy szerethető, könnyen használható és évről évre utasbarátabb szolgáltatás álljon rendelkezésre.