Kodály hangverseny Nyíregyházán

90 esztendővel ezelőtt a magyar népzene különleges dallamai csendültek fel a Korona Szálló nagytermében. Az akkori koncert országosan is úttörő jelentőségű volt. A főváros után ugyanis vidéken elsőként Nyíregyházán hallhatta ezeket a műveket a város zeneszerető közönsége. A korabeli sajtó, a Nyírvidék újságírója szerint olyan jelentőségű hangversenynek adott otthont a Korona Szálló nagyterme amely a világ figyelmét Nyíregyházára irányította. A zsurnaliszta megfogalmazása lehetett túlzás is, ugyanakkor a tény az, hogy azon az estén Kodály Zoltán és Basilides Mária a kor nagy zenei alakjai adtak koncertet a szabolcsi megyeszékhelyen. 

– Korábban is rendeztek magyar esteket, de ezeken többnyire műdalok, kamarazene hangzott el, viszont az igazi népi zenével addig nem találkozott a nyíregyházi közönség. Kodály aki már régebben gyűjtött és dolgozott a magyar népzenén, kutatta azt ekkortájt vált országosan is ismert zeneszerzővé és 1925-től az operaház színpadán is előadta a feldolgozott dalokat. Tehát ha belegondolunk az egy évvel az operaházi dalkoncertek után ugyanazt a műsort Nyíregyházán is megismerhette a közönség – mondta dr. Kührner Éva, a Bessenyei Irodalmi és Művelődési Társaság elnöke.

 

Erkölcsi romlás

 

– Az esemény célja, nem csak az emlékezés és nem csak a szórakoztatás, hanem hogy felhívja a figyelmet arra az értékvesztésre, erkölcsi romlásra, amely nap mint nap jelen van az életünkben – fogalmazott a rendezvényt megnyitó beszédében Szabó Dénes, a Kodály Társaság elnöke. – Mintha kicsúszna a kezünkből az irányítás, mintha egy titkos hatalom intézné azt, hogy érték és értéktelen között ne legyen nagy különbség. Ha ezt a nivellálást még tovább fokozzák, akkor elvesztjük minden korábbi értékünket és elvesztjük a szellem értékét is. Ezért tartom különlegesnek hogy mi most rámutattunk egy olyan pontra, ami lehet egy kilométerkő, amitől újra tudunk számolni – fogalmazta meg az esemény jelentőségét Szabó Dénes, a Magyar Kodály Társaság megyei tagcsoportjának elnöke.

A különleges zenei csemege előtt a szervező Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság, valamint a Magyar Kodály Társaság megyei Tagcsoportjának képviselői koszorút helyeztek el a Korona Szálló homlokzatán található emléktáblánál.

Piszár Tünde