Képviselői sorozat: 6. választókerület: Ágoston Ildikó – Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai
A Nemzeti Összetartozás kopjafája és emléktáblája avatásán is az összefogást köszönte meg

A közösség Ágoston Ildikó (FIDESZ-KDNP) életének mozgatórugója. Tízgyermekes nagycsaládba született, majd a Szabolcs Táncegyüttes tagjaként, vezetőjeként, közművelődési szakemberként él és dolgozik egy nagyobb csapat részeként, valamint a sóstóhegyi-sóstógyógyfürdői lakosság önkormányzati képviselőjeként igyekszik velük együtt lélegezve, a civilekkel összefogva cselekedni a választókerület komfortosabbá tételéért – immáron a második ciklusban.

Portré: Ágoston Ildikó (FIDESZ-KDNP)

Hatodik gyermekként született egy sok szállal Nyíregyházához kötődő nagycsaládba Ágoston Ildikó, akinek kilenc testvére van, így pontosan tudja, mi a kemény munka. Már 10 évesen segített a piacozásban édesanyjának – aki még most, 87 esztendősen is dolgozik... –, majd a gimnáziumot akkor még abbahagyva, 16 évesen állt be egy zöldséges mellé, hogy azóta is egyfolytában dolgozzon.

Háromdiplomás anya, nagymama

Mivel gyermekkorában nem adatott meg a tanulás lehetősége, felnőttként bőven pótolta. A Sipkayban érettségizett, majd először az Egészségügyi Főiskolai Karon szerzett általános szociális munkás képesítést, gyermek- és ifjúságvédelemre szakosodva – az indíttatása ifjúkora óta megvolt ehhez. S nem véletlen, hogy a 2010-től kezdődő önkormányzati ciklusban külsős tagként pont a szociális kérdésekkel foglalkozó bizottságban dolgozott, a képviselői megválasztását megelőzően. Majd a Nyíregyházi Főiskolán lett okleveles andragógus, művelődésszervezői képesítéssel, s a később egyetemmé váló intézményben a mesterdiplomáját is megszerezte ugyanezen a területen.

A tánc közösséget is adott számára, ami az egész életét végigkíséri

Meghatározó a tánc és a csapat

S bár most is ezt hasznosítja, akár a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembereként, valamint a közösség életét szervező közgyűlési képviselőként, életének egyik legfontosabb része a néptánc. – Jó negyven éve kerültem a Szabolcs Táncegyüttesbe, így a tánc és ez a csapat szinte az egész életem végigkíséri, minden szinten. Az alapító fia volt az első férjem, akitől három csodálatos gyermekünk született – ők is mind táncolnak, és segítenek szervezői munkámban is. 21 hónapos kisunokám már a mini apróka csoportunkban táncol... Az idők során egyre többet tanítottam, sok gyerek szívében sikerült elültetni a kötődést a magyar kultúrához, ami ma hihetetlenül fontos. Ebben is csodálatos partnerem volt második párom, a sokak által Jaffásként becézett néhai Bíró József, a város Krúdy-díjasa. A csapat 50 esztendős korától a tavalyi, 65. évfordulóig másfél évtizeden át vezettem is az egyesületet, egy dinamikusan fejlődő korszakban. Most átadtam a stafétát a fiataloknak, a gyermekeinknek, de táncosként, pályázatíróként, mentorként továbbra is a közösség alkotó része vagyok.

Problémamegoldások a közösségért

Ágoston Ildikó azt mondja, a néptáncmozgalom is olyan, mint egy nagy család, s tulajdonképpen a szülőkkel való kapcsolattartás során, a közösségi létben tanult bele a folyamatos problémamegoldásba, amely most sokat segít neki a képviselői munkája során is, melyet második ciklusban végez a sóstóiakért. – A Keme­csei út választja ketté a választókerületet, s természetesen mások az igények, a kérések Sóstógyógyfürdőn, mint Sóstóhegy központi és külső részein. Ami azonos: a teljes területen három vezérelvem szerint dolgozok, ez pedig az emberség, hitelesség és szakmaiság. Bővebben: igyekszem empatikus lenni és ilyen szemlélettel foglalkozni az emberek ügyeivel, mégpedig nem ígérgetve, hanem őszintén, s mivel nincs senki, aki mindenhez ért, így én is sokat kérdezek. Igyekszem jó kapcsolatot ápolni az önkormányzattal, s kiemelten a NYÍRVV-vel, hiszen a városüzemeltető cég munkatársai sokat tudnak segíteni a kisebb-nagyobb problémák megoldásában.

Újabb utak lettek pormentesek, legutóbb a Seregély utca és a Muskotály köz

Együttműködés az emberekkel, a civilekkel

– Igyekszem egyfajta mentoráló szerepet betölteni a közösség életében, s mivel korábban Sóstóhegyen, most pedig a gyógyfürdői részen lakom, együtt lélegezni velük, meghallgatni őket, tenni értük, hiszen a kérésük számomra „parancs”. Törekszem az igaz, őszinte, baráti kapcsolatra a civil élet szereplőivel, amely nálunk nagyon sokszínű. Tucatnyi szervezettel működöm együtt, vannak köztük nyugdíjasklubok, egyházi közösségek, óvodai, iskolai alapítványok, fontos a polgárőrség szerepe, s nagyon tevékeny például az Igrice Egyesület, a Sóstóhegyi Gyermekvilág és az Omnis Alapítvány, mi pedig Tégy Magadért, Tégy Másokért néven hoztunk létre egyet. Mindezt erősíti a helyi vállalkozók lokálpatriotizmusa, azt mondják, szívesen segítenek ott, ahol élnek, amit ezúton is köszönünk.

 

Fejlődő intézmények Sóstóhegyen

– Ennek egyik szép példája a sóstóhegyi iskola fejlődése, melynél a legfontosabb, hogy az újraindult felső tagozattal is a gyermeklétszám megháromszorozódott, 76 helyett már 250-en szavaznak bizalmat. Van is mire: a szakmai munka mellett rengeteg zöldfejlesztés történt az intézményben, mely állatsimogatójával kétszer lett az Év Állatvédő Iskolája versenyben dobogós, valamint mozgásfejlesztő játszóteret is kapott, itt köszönjük dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő partnerségét is. A két ovinkba – mely szintén része volt a városi, minden intézményt érintő felújítási programnak – közel 200 gyermek jár, az egyik zöldóvoda címet nyert, és rekortánpályával, míg a másik ovi udvari mozgásfejlesztő játékokkal gazdagodott. Ezek is a közösség színtereinek részei, csakúgy, mint a fiókkönyvtár.

A sóstóhegyi iskola állatsimogatója csak az egyik vonzerő, az ökogondolkodás jellemző az intézményre

Összefogás és tennivalók

– Az összefogásnak másik szép példája a Nemzeti Összetartozás Napján felavatott kopjafa és tábla, így köztéri emlékhely született a városrészben. A földútból aszfaltosat városi projekt részeként legutóbb a Seregély utca és a Muskotály köz épült meg, sikerült az orvosi rendelő beázását megszüntetni, figyelünk a padok, szelencék számának bővítésére, és a faültetésből is kivettük a részünket. Természetesen terv is van bőven: a temető sarkáig épülne szilárd útburkolat, s parkolókat is tervezünk oda. Számos helyen van még elképzelés utak, járdák további építésére, felújítására, kátyúzásra, tereprendezésre, buszvárókra, intézményi korszerűsítésre, zöldítésre.

Sóstógyógyfürdő folyamatos fejlődésben van, az egyik legújabb, népszerű attrakció az egyedi szökőkútpark

Jelentős fejlesztések Sóstógyógyfürdőn

– Ami Sóstógyógyfürdőt illeti, számba venni is nehéz, mi minden történt a Nemzeti Gyógyhellyé emelt városrészben. Az állatpark folyamatos fejlesztései mellett a múzeumfalu jelentős felújítása, az új, egyedi szökőkútrendszer megszületése a belső területek igényes rendezésével, zöldfelület-rekonstrukcióval, szállodák épültek – és még sorolhatnánk. Persze tennivaló itt is maradt, küszöbön áll például a Fürdő és a Berenát utca felújítása, a tervek készen vannak, már csak a forrásra várunk. Felvállalom, hogy nem tudok mindent megoldani, de mindennap törekszem arra, hogy csökkentsük a gondok számát, érzem a felelősségét, hogy képviselőként sokat tehetek közös otthonunkért.