Így éltünk harminc éve

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár digitális helyismereti archívumában a Nyíregyházi Televízió több mint 10 ezer felvétele is megtalálható. A városi TV archívumát a könyvtár munkatársai a helyi televízió indulásától 2003-ig már feldolgozták, az anyagok között vannak egyperces tudósítások, hosszabb riportok és egyórás műsorok is.

 

A LEGHITELESEBB HELYTÖRTÉNETI ARCHÍVUM

 

A videóanyagokból álló gyűjtemény az elmúlt 30 év leghitelesebb helyismereti archívuma. A városi televízió régi felvételeit a városlakók megtalálhatják a könyvtár helyismereti archívumában, s a legérdekesebb tudósításokat, riportokat hétről hétre a nyiregyhaza.hu olvasói is megnézhetik.

 

HÉTKÖZNAPI EMBEREK ÉS TÖRTÉNETEK

 

A válogatás alapja, hogy a hétköznapi emberekre és a napi történésekre koncentrál, így próbálja megidézni a harminc évvel ezelőtti Nyíregyházát.

– Az archívumból olyan anyagokat mutatunk be, amelyek a leginkább jellemezték a 30 évvel ezelőtti Nyíregyházát, és a városlakók mindennapjain keresztül mutatják be azt, hogy három évtizeddel ezelőtt milyen volt a megyeszékhely – mondta Márföldi István, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Médiatárának vezetője. – Az első riport, amit a nyiregyhaza.hu weboldal olvasói megnézhetnek, a jósavárosiak egy délelőttjét mutatja be. Ebből nemcsak az derül ki, hogyan éltek 30 évvel ezelőtt a lakótelepiek, hanem az is, milyen volt a hajdivat 1986-ban, vagy hogy mennyibe került egy gombóc fagyi. Természetesen vannak örök témák, az érettségitől kezdve a nyári táborozásig, amelyek itt is megelevenednek. De lesz olyan riport, ahol a strandot mutatjuk meg, érdekes lesz összehasonlítani, milyen volt 1986-ban, és milyen ma. Szerintem élmény lesz a riportokban szereplő nézőknek 30 év után újra látni magukat.

Az első televíziós archívanyagot május 20-án, pénteken nézhetik meg Nyíregyháza weboldalán a nyiregyhaza.hu olvasói.