Évente mintegy 400 szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő eset történik hazánkban

Az otthon tartózkodás önmagában is számos veszélyt rejthet magában. Ezek közül az egyik legveszélyesebb egy mérgező gáz jelenléte, ami leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált.


Ez a gáz a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid. A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül akár halál is beállhat. A közelmúltban térségünkben is több esethez riasztották a tűzoltókat – mondta Dóka Imre, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Egy nyíregyházi társasházban a hétvégén helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő, hiszen a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a lakás átszellőztetését követően alacsonyabb gázkoncentrációt mértek, tehát fennállt a mérgezés veszélye. Értesítették a gázszolgáltatót, szerencsére sérülés nem történt. Csengerben pedig egy lakóház fürdőszobájában volt szén-monoxid-mérgezés, ott az érzékelő nem tudott jelezni, hiszen nem rendelkeztek készülékkel. Ezek az esetek is rámutattak arra, hogy ahol érzékelők vannak elhelyezve, ott vagy nem sérültek meg vagy csak minimális sérülést okozott a szén-monoxid.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint a szén-monoxid érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzétette a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid érzékelőkről készített kimutatásokat. A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt. De a pozitív lista is elérhető, így megtekinthető, hogy mely készülékek működnek megfelelően. A szakemberek azt mondják, viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetők lennének a balesetek, hiszen szén-monoxid-érzékelőt akár pár ezer forintért is be lehet szerezni.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás pedig az, ha a fűtőberendezést és kéményt úgy helyezzük el, hogy ne legyen közvetlen kapcsolata a lakótérrel; a különálló kazánhelyiség biztonságosabb.

 

Dér Vivien