Elszármazottak - a megyéből származó ismert emberek portréiból nyílt kiállítás

 

Több ezer fotó, számos helyszín, ismert emberek portréi. Csutkai Csaba fotóművész rengeteg képet készített, de még ma is ugyanolyan szenvedéllyel dolgozik, mint pályafutása elején. Antal Istvánnal közösen évekkel ezelőtt azt tervezték, létrehoznak egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei arcképcsarnokot. Egy kordokumentumot szerettek volna készíteni azokról, akik a megyében élnek vagy innen származnak. Sajnos a tiszai árvíz miatt a munka egy része megsemmisült, így a kötet még várat magára, kétszáz portré viszont elkészült. Ezek közül hatvanat állítottak ki a Nyíregyházi Városi Galériában.

– A tűtől a repülőig én mindent készítek a fényképészetben, de a portrét és a műemlékek fotózását szeretem a legjobban. Előbbit azért, mert hihetetlen lelkük van az embereknek a szemükben, tekintetükben, mosolyukban. Egy kapcsolatot tudunk így létrehozni, közel engednek magukhoz - mondta Csutkai Csaba fotóművész.

Az egyik legemlékezetesebb fotó Pál Gyuláról készült a nyolcvanas években, néhány nappal halála előtt. De művészekről, pályatársakról, barátokról is készültek portrék, így a közelmúltban elhunyt Normantas Paulius fotóművészt ábrázoló kép is látható. A Republic együttes legendás énekese Cipő, a Kossuth díjas karnagy Szabó Dénes, Bán Ferenc építész vagy Béres József kutató, biológus fotója egyaránt megtekinthető a kiállításon.

Csutkai Csaba számára egy-egy kép egy-egy történetet is jelent. A legnagyobb fejtörést a fotóművész számára az okozta, mit hagyjon ki a tárlatból, hiszen számára minden alkotás nagyon kedves. A Városi Galériában egy labort is berendeztek, így az is látható, milyen eszközöket használtak egykoron a fotósok a digitális technika előtti időkben.

Az Elszármazottak...Ki innen, ki ide...kinek a híre, ki maga… nevet viselő tárlat február 24-ig tekinthető meg. 

Dankó László

Fotó:Szarka Lajos