Eljárás a bántalmazás után

Amint az a sajtóban már több helyen is megjelent, 2015. november 23-án este 20 óra körül az Aquarius Élményfürdő napi bevételét elszállító biztonsági őr – aki egyébként nem a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. alkalmazottja – az élményfürdő dolgozóinak felkérésére felhívta az öltözőben tartózkodó sértettet, hogy a zárórára tekintettel hagyja el a fürdőt, illetve a pénztárban adja le a fogyasztás mérésére szolgáló karórát. Ekkor a sértett férfi indulatosan válaszolt a biztonsági őrnek, majd nekilökte az öltözőszekrénynek, a nyakát átkarolva fojtogatni kezdte, sőt megszorította a nemi szervét is. A biztonsági őr a férfit – azért, hogy a támadást elhárítsa – ellökte magától, amitől a férfi a vizes talajon elesett.

A férfinek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A rendőrség a biztonsági őrt gyanúsítottként hallgatta ki súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt.

[REKLAM]

A nyomozás befejezését követően a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. január 26. napján kelt határozatával a gyanúsítottal szemben a nyomozást megszüntette, mert az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított jogos védelmi helyzetben járt el, ezért nem büntethető.

A Btk. 22. § (1) bekezdése szerint ugyanis nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más, vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. Szintén a törvény írja elő, hogy a megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Az ügyészség álláspontja szerint az élményfürdőben vendégként tartózkodó férfi jogtalan támadást intézett a gyanúsított ellen akkor, amikor a fürdő elhagyására vonatkozó felhívás ellenére őt az öltözőszekrénynek lökte, illetve fojtogatni kezdte. A gyanúsított magatartása kizárólag arra irányult, hogy ezt a támadást elhárítsa.

Az ügyészség a határozatot megküldte az érintetteknek, akik 8 napon belül panasszal élhetnek ellene.