Bachot ünneplik a Vikárban

Negyedik alkalommal csatlakozik a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola ahhoz a Bach ünnephez, amit 2015-ben indítottak el Magyarországon. Az egy órás előadás keretében olyan Bach művek is felcsendülnek majd, amelyek nagyon sokaknak ismerősek lesznek, ám kevesen tudják, hogy a dallam komponálása a barokk kor egyik legnagyobb zeneszerzőjéhez kapcsolódik

Bach h-moll szvitjéből a Badinerie tételt bizonyára mindenki ismeri. Ha nem is így cím után, a dallam alapján mindenképpen. A legtöbben talán még dúdolni is tudják. Ilyen és ehhez hasonló zeneművek is felcsendülnek majd a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskolában azon a Bach ünnepen, amelyet 2024. március 19-én, kedden 17 órától tartanak a Kürt utcai iskola hangversenytermében. Az ingyenes, egy órás előadáson közreműködnek a Vikár művésztanárai, diákjai, valamint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói.  

A nyíregyházi intézmény idén negyedik alkalommal csatlakozik a „Bach mindenkinek Fesztivál” országos programsorozathoz, amely kilenc éve indult útjára Magyarországon. 2019-re az egyik legnagyobb, hazai komolyzenei fesztivállá nőtte ki magát. Az egy hónapon át tartó programsorozat keretein belül a zeneszerető közönség megismerkedhet Bach műveivel, életével és személye körüli érdekességekkel. A barokk zene egyik legnagyobb alakjával, akit Beethoven „minden zeneszerzők ősatyjának” titulált.

A magyarországi fesztivál és a Bach ünnep ötlete a tengerentúlról, New Yorkból származik, ahol évekkel ezelőtt, Bach március 31-i születésnapjának környékén a metró aluljárókban, utcazene formájában népszerűsítettek a protestáns zene egyik legnagyobb mesterének muzsikáját.

 A Vikár ünnepségén hallhat a közönség ismert és kevésbé ismert Bach műveket, amelyeket a Nyíregyházán, kevés helyen megtalálható, különleges orgonán, fuvolán, hegedűn és zongorán játszanak majd a muzsikusok. A zeneiskola ezzel a műsorával is tisztelegni kíván a barokk egyik legkiemelkedőbb német művészének életműve előtt. 

(Johann Sebastian Bach, 1685. március 31.- 1750. július 28. A barokk egyik legkiemelkedőbb német művésze. Zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a protestáns egyházi zene nagy alakja. Művészetét tartják a barokk zene betetőzésének. Művelt muzsikusként ismerte neves elődjeit, és kortársait is. Nagy hatással volt rá Vivaldi, akinek concerto- formáit saját darabjaiban is alkalmazta. Az opera kivételével, valamennyi, a barokk korban ismert műfajban alkotott, mégis a korál, a kánon és a fúga állt hozzá a legközelebb.  Kantátáiban és passióiban feldolgozta az evangélikus egyházi népénekeket, néha pedig a protestáns zenei hagyományokon kívüleső műfajok felé is kacsingatott. Bach hangnemi sokszínűségével kitűnt a vele egy korban alkotók közül. Merészségével a szabályokat gyakran felrúgta és maga alkotottak szerint dolgozott. Műveinek egy része halálát követően eltűnt. Darabjaival együtt lénye is feledésbe merült pár évtizedre, majd miután a korai romantika neves képviselője, Mendelssohn áthangszerelte a Máté passiót, újra előkerült a máig tartó Bach-kultusz.)