A rendszerváltás óta aktívan dolgozik a városért

Házasságkötésével lett szabolcsi a dunántúli származású mérnök-képviselő, felesége, Tormássiné Kapitány Ágotha a Szent Imre Katolikus Gimnázium történelemtanára, igazgatóhelyettese. Öt gyermeket neveltek fel, akik mind egyházi iskolába jártak: négyő­jük­nek már diplomája van (nyelvész, orvos, közgazdász, informatikus-mérnök), a legkisebb orvostanhallgató, s hárman már – a szülői példát „másolva” – nagycsaládot alapítottak. – Számomra a család alapérték, ebből indítok mindent, s nagyon büszkék vagyunk a gyermekeinkre – mondja, s valóban: beszélgetésünk idején is legalább három telefont kap a következő generációtól, ami szoros kapcsolatot bizonyít.

 

Mérnök, menedzserszemlélettel

 

Tormássi Géza a Miskolci Egyetemen szerzett geológus mérnök oklevelével a „vizes” családban talált hivatást, a mai vízügy elődjénél kezdve, majd a Tiszamenti Regionális Vízműveknél folytatva, 1993-tól pedig ugyanott dolgozik, csak az elnevezés változott: a Nyírségvíz Zrt. (a korábbi Nyitvicsav, a megye meghatározó víziközmű cége) vízellátási üzemvezetője. A folyamatosan terjeszkedő, többszörösen elismert cég jelentős területeinél ő felel a víztermelési, -elosztási, -tisztítási feladatokért. Közben képezte is magát: számítástechnikai rendszerszervezői képesítése mellett nagyon értékesnek tartja a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett MBA diplomáját, menedzsment és pénzügyi-gazdasági szakirányokon.

 

„Rekorder”: hatodszor egyéniben

 

Közéleti pályafutása 1990-ben kezdődött, akkor választották be először egyéniben a KDNP jelöltjeként a közgyűlésbe, s aztán (2002-es megszakítással) még ötször, amivel abszolút első a testületben. Azt mondja: azóta is fontos számára az az értékrend, amit a kereszténydemokrácia jelent. A pártnak most városi elnöke és megyei elnökségi tagja, de az újjászervezés idején volt megyei vezetője és országos elnökségi tagja is. ő az egyetlen, aki a maiak közül ott ült (frakcióvezetőként) a rendszerváltó testületben.

– Az önkormányzat fontos időszaka volt az első ciklus, akkor kellett lerakni a jó alapokat. Aztán a mozgástér a forráshiánnyal folyamatosan szűkült, s csak 2010 után, a kormányzat segítségével és a nyíregyházi vezetés együttműködésével sikerült újra a helyes vágányra visszatalálni, stabilizálódni. Ma is büszkék lehetünk arra, hogy a város a '90-es évek elején nem adta el közüzemi cégeit, melyek miatt azóta sem kellett igazán zsebbe nyúlnia – mondja.

 

Komplexen gondolkodva a városért

 

Azért is beszél folyamatosan a város egészéről, mert, noha sokat tett és tesz változó határú képviselői körzetéért – melyet jelenleg a Bethlen Gábor, a Móricz Zsigmond, az Ér és a Damjanich utca határol –, az első ciklustól kezdve majdnem végig a Városüzemeltetési (most: Városstratégiai és Környezetvédelmi) Bizottság tagja, vezetője. Ez a bizottság foglalkozik a fejlesztéssel, üzemeltetéssel, az emberek életét, komfortérzetét befolyásoló feladatokkal, amire szerinte kiemelten kell figyelni, emellett a pénzügyi bizottságnak is tagja. – Bár a saját körzetemet képviselem, városi szinten kell dolgozni és gondolkozni. Sőt, szolgálni, mert aki ezt másképp gondolja, előbb-utóbb elfordulnak tőle a választópolgárok – vallja.

 

Érkerti projekt és komoly tervek

 

A bizalmat igyekszik megszolgálni, hiszen számos városi fejlesztésből részesült az ő körzete is. Nemrég fejeződött be az Érkert rehabilitációs programja, melynek keretében iskolák, óvodák modernizálódtak a Civil Ház és rendőrség épületével együtt, nemcsak friss színt, hanem érezhető megtakarítást eredményező szigetelést kaptak a tízemeletes házak, közterületek, parkok szépültek meg, járdák, utak, parkolók újultak meg és születtek. Mint mondja: – Az érkerti programból sok dolgot sikerült kihozni, egy másik önkormányzati pályázat következtében pedig sikerült a víztorony környéki balesetveszélyes csomópont körforgalommá alakítása, ami óriási dolog, s ami kerékpárutat is eredményezett arrafelé – emeli ki. – De a jövőkép is biztató, hiszen a Modern Városok Program és a TOP források egyaránt érinthetik a körzetet, elképzelés született például a Vasgyár–Bethlen utcák kereszteződésének átalakítására és a nagykörút is befejezhető lesz, ez is több évtizedes vágy – villantott fel néhány tervet zárásként Tormássi Géza.

Tarczy Gyula

 

Építés, szépítés új járdákkal, sok aszfaltozással

 

– Hosszan sorolhatnánk azokat az utakat, járdákat, amelyeket renováltunk, aszfaltoztunk, vagy építettünk ebben a térségben, akár csak az elmúlt két évben is – kezdte Szabó Edina, a Városüzemeltetés sajtóreferense. – A Madách, a Malom utca, a Vörösmarty köz, a Jósa A., a Népkert és a Toldi utca is nagyfelületen újult meg, a Vécsey közben és az Árpád utcán, a Lehel utcán, a Móricz utcán, s az Állomás téren járdák épültek, utóbbin a sétányokat is rendbe tettük – a felsorolás nem teljes. Számos helyen újítottuk meg a zöldfelületeket, a játszótereket, s helyeztünk ki padokat, szelencéket, figyelve az építés mellett a szépítésre is.