A hősökre emlékeztek Nyíregyházán

Az 59 esztendővel ezelőtt zajlott forradalom és szabadságharc eseményeit idézték fel a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai a mártírhalált halt miniszterelnök, Nagy Imre domborművénél. A megemlékezésen a város önkormányzati képviselői, civil szervezetek és intézmények vezetői koszorúval tisztelegtek a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

 

Példa az utókor előtt

 

Az eseményen részt vett Vassné Harman Gyöngyi, önkormányzati képviselő is, aki elmondta, az 1956-os hősökre emlékezni kötelessége az utókornak, hiszen nem régen történtek ezek az események, fontos, hogy tiszteljük az emléküket.

További képekért kattintson a fotóra!

Hangsúlyozta, a forradalom és szabadságharc példaként kell álljon a magyar emberek előtt, hiszen rámutat arra, hogy ki kell állnunk azokért az értékekért, amelyeket fontosnak tartunk.

 

Távol kell tartani a diktatúrákat

 

A koszorúzást követően a megemlékezők a Nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézet épületén elhelyezett emléktáblánál idézték fel a forradalom és szabadságharc két helyi hősének tetteit. Szilágyi László és Tomasovszky András az eseményekben való aktív részvételük miatt hónapokig raboskodtak a börtön falai között. A forradalmat leverő hatalomátvételt követően mindkettőjüket kivégezték. A megemlékezésen hozzátartozóik is virágokkal rótták le tiszteletüket. Dr. Adorján Gusztáv, önkormányzati képviselő is részt vett a megemlékezésen, aki hangsúlyozta, soha nem szabad ilyen eseményeknek még egyszer előfordulni. Azokat a diktatúrákat, ideológiákat, amelyek megmérgezik az emberek lelkét, nagyon messze kell tartani a társadalomtól. Hozzátette, kötelességünk kifejezni a tiszteletünket a hősök előtt, hiszen mindannyiuknak hálával tartozik az utókor.

 

Főhajtás a hősök előtt

 

A nap folyamán a forradalom és szabadságharc több helyi vezetője és hőse előtt is tisztelgett az utókor. A megemlékezők Dandos Gyula, dr. Babicz Béla, Bán István és Rácz István emléktábláinál helyezték el koszorúikat. Nyíregyháza önkormányzata október 23-án 10 órai kezdettel tartja ünnepi megemlékezését a Hősök terén, az 1956-os emlékműnél.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)