Védeni kell a vízórákat – Fagykár esetén 21 ezer forintot fizet a felhasználó
Fotó: Illusztráció

A vízóra elfagyására a szolgáltatás hiánya hívja fel a figyelmet, de olyan is előfordulhat, hogy kifolyik a víz az aknába, ez pedig jelentős károkat okozhat. A meteorológiai előrejelzések alapján további hidegre lehet számítani, ezért a szolgáltató kéri a fogyasztókat, hogy aki még nem téliesítette berendezéseit, tegye meg, mielőtt probléma adódna.

A Nyírségvíz Zrt. munkatársai minden ősszel felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy téliesítsék a vízmérő berendezéseiket. Nemcsak a vízórákat, hanem a csővezetékeket is érdemes megóvni az időjárástól a biztonságos működés érdekében, ugyanis a fagyás következtében nemcsak a helyreállítás, hanem az elveszett víz is jelentős kiadást hozhat – mondta el Hüse Péter, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási üzemvezetője.

„Azt fogják tapasztalni, hogy nincsen víz a házban, melynek két oka lehet. Vagy a vízmérőhely van elfagyva, vagy a vízmérő óra van már szétfagyva. Mind a kettőnek az a jelensége, hogy nem folyik a házban a víz. Ekkor a munkatársaink kimennek a helyszínre és a megfelelő beavatkozást elvégzik, vagy kicserélik a vízmérőt, vagy kiolvasztják az elfagyott vezetéket. Az a rossz hírem, hogy mind a kettő fizetős, a kiolvasztásnak 12 500 forint a díja, a vízmérő cseréjének pedig 20 600 forint, melyet a helyszínen kell kifizetni a munkatársunk részére.”

Éppen ezért még a hétvégi fagyok előtt érdemes a szigetelésről gondoskodni, azonban a hideg időben a hó is a segítségünkre lehet.

„Üzemeltetőként örülünk a havazásnak, ugyanis a hó mint szigetelőanyag fog nekünk segíteni például a hétvégi hideg betörésekor. Úgyhogy az a kérésünk a felhasználóktól, hogy nehogy elhányják a vízmérő aknáról a havat, sőt, inkább a járdatakarításkor ide tegyék a fölösleges hómennyiséget, mert ez szigetelőanyagként segíti azt, hogy ne fagyjon el a vízmérőnk” – tette hozzá az üzemvezető.

A fagyás pillanatában nincs vízveszteség, az jellemzően tavasszal, az olvadást követően jelentkezik, ami akár több száz köbméteres veszteséget is okozhat, ezt pedig minden esetben meg kell téríteni. Az elfagyást követően pedig több órás, akár fél napos kimaradás is előfordulhat, ugyanis a szakemberek a bejelentés sorrendjében haladnak a hibaelhárítással.