Gulyás Gergely: Nyár előtt újraindulhat a turizmus, ha lesz elegendő vakcina

Nem Magyarország szidta az Európai Unió lassú vakcinabeszerzését, Németországtól Finnországig sokan kritizálták az EU lassú folyamatait. Magyarország eddig 19,7 millió adag vakcinát kötött le, és körülbelül 1,3 millió ember regisztrált eddig a védőoltásra – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az EU soros elnökségét januártól átvett Portugália és hazánk kapcsolatát a véleménykülönbségek ellenére kiegyensúlyozottnak nevezte. A miniszter szerint az Európai Néppárt (EPP) jelenleg válságban van, a Fidesz a legerősebb pártja, ezért ha kilépne a pártcsoportból, akkor is lenne más politikai lehetőség.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón mlékeztetett rá, hogy alig több mint két hónapja vannak érvényben a jelenlegi intézkedések.

Az adatok szerint Magyarországon visszaszorulóban van a járvány, ez nem minden európai országban van így.

December vége óta egyértelműen csökkenek a fertőzöttek száma és a halottaké is.

Minden adat, amit a kormány közölt, megfelelt a valóságnak. Világos szabályokat hozott a kormány, ezek betartása biztosítja, hogy a járvány lefelé tartson. Az intézkedések meghozatala előtt nemzeti konzultációt tartottak – mondta a miniszter.

Magyarország Európa élmezőnyében van a munkahelyek védelme tekintetben. Négy és fél milliónál is többen dolgoznak, ami azt mutatja, hogy eredményesek volt az akcióterv – húzta alá Gulyás Gergely.

Enyhítés az átoltottság olyan szintje mellett lehetséges, ha már mindenkit beoltottak, aki veszélyeztetett, vagy ha olyan kedvezően alakulnak a számok.

Magyarország eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le, de az uniós oltóanyagbeszerzés és -szállítás sajnos lassú.

Az Európai Bizottság sok, éles kritikát kap emiatt, nem csak Magyarország részéről. Az Egyesült Királyságban, Izraelben és Kínában is hamarabb kezdték meg az oltások beadását.

A miniszter elmondta, hogy eddig összesen 96 100 embert oltottak be eddig Magyarországon. Hetente kevesebb mint száz ember beoltására elegendő vakcina érkezik. A kormány célja az, hogy lényegesen gyorsabban hagyjuk hátunk mögött a lezárások korszakát. A kínai Sinopharmmal gyakorlatilag megállapodott kormány, csak az uniós gyógyszerészeti intézet engedélyén múlik, hogy mikor lehet elkezdni alkalmazni az anyagot

„Az ország képes lenne egy nap alatt félmilliót embert is beoltani, ha elegendő vakcina állna rendelkezésre” – szögezte le Gulyás Gergely.

A miniszter emlékeztetett, hogy az oltásra jelentkezni kell, ami önkéntes, de mindenkit biztatnak a regisztrációra vakcinainfo.gov.hu honlapon. Ezt követően minden regisztráló visszaigazolást kap. A kormány tagjai is készülnek beoltatni magukat, „nem ismer olyan kormánytagot", aki nem így készülne – mondta.

Gulyás Gergely fontos gazdaságvédelmi intézkedésekről is beszélt, például a hitelmoratóriumról. Elmondása szerint jelenleg majdnem másfél millióan élnek a hitelmoratórium lehetőségével, ez azt jelenti, hogy 4300 milliárd forintnyi hitet nem kell törleszteni.

A kormány sok ágazatban vállalja át a bérek fizetésének jelentős részét. Összesen 10 567-en igényelték a támogatást a leginkább érintett szektorokban, mondta.

A kormány a családokat is segíti

Lakásfelújítás esetén például az állam a felújítás összegének 50 százalékát (maximum hárommillió forintig) átvállalja, amennyiben gyermekes, vagy gyermeket váró család újítja fel lakását – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: Hadházy Ákos országgyűlési képviselő álhíreket terjesztett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. Ezt Gulyás Gergely tragikusnak nevezte, hiszen alapvető kegyeleti jogokat sértett a független képviselő. Nincs olyan politikai cél, amely legitimálható veszélyhelyzet esetén.

Arra a kérdésre, miszerint a Jobbik egyik képviselője orosz megbízásból választási megfigyelőként repült magángépen Afrikába, ennek kivizsgálását indokoltnak tartja a miniszter.

A jelenlegi helyzetben továbbra is annál az orvosnál szülhet minden kismama, akihez vizsgálatra járt. Ennek így is kell maradnia – mondta Gulyás Gergely. Az ehhez kapcsolódó részletes szabályokat egyelőre felfüggesztette a kormány az elfogadott egészségügyi törvény kapcsán.

Elmondta, hogy körülbelül 1,3 millió ember regisztrált eddig a vakcinára. Annak az élete lehet veszélyben, aki 60 éven felüli és/vagy krónikus betegséggel küzd. Legalább az ő beoltásukat biztosítani kell.

Fekete-Győr András, a Momentum társelnökének javaslatára reagálva azt mondta: először is morális kérdéseket kellene tisztázni a képviselővel kapcsolatban, mielőtt a javaslatait komolyan lehetne venni.

A Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való esetleges kilépésére vonatkozó kérdésre kifejtette: az EPP bajban van, vezetői válságban van, ehhez képest a Fidesz a legerősebb pártja a Néppártnak. Ezért ha kikerülne ebből a Fidesz a pártcsoportból, „akkor is lenne más politikai lehetőség”.

Gulyás Gergely a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétvégi tisztújító kongresszusáról szólva elmondta: a CDU támogatottsága ma legalább 10 százalékkal magasabb, mint a Zöldpártnak, az új kancellárt így valószínűleg ismét a CDU fogja adni.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Budapest drágán tart fel egy brüsszeli irodát, így tartja fenn lobbitevékenységét Brüsszelben.

A kormány mégis támogatja, hogy a főváros közvetlenül hívhasson le pénzügyi forrásokat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: azok kaptak egyszer már december 18-án tájékoztatást a Covid–19 elleni oltásról, ha ezt kérték. Akik nem kérték, akkor fognak tájékoztatást kapni, amikor megkaphatják az oltást. Minél többen regisztrálnak és oltatják be magukat, annál hamarabb térhetünk vissza a hétköznapi kerékvágásba – hangsúlyozta.

Nullával egyenlő annak az esélye, hogy magáncégek Covid-oltáshoz jussanak, ezért az ilyen tartalmú internetes hirdetéseknek senki ne dőljön be! – fogalmazott Gulyás Gergely.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvény kapcsán az Alkotmánybíróságnak kell döntenie azokról a részekről, amelyeket a köztársasági elnök nem fogadott el és aggályokat fogalmazott meg azokkal szemben – jelentette ki. Februárban az Országgyűlés ki tudja javítani, ha a bíróság alkotmányellenességet találna a tervezetben, tette hozzá.

A kormány tavaly decemberben úgy döntött, hogy a Szegedi Egyetem alapítványi működtetése jobban megfelelne, de az átszervezésre csak akkor kerülhet sor, ha a tudományegyetemek részéről érkezik ilyen igény. Novák Katalin esetleges kinevezésével kapcsolatban kiemelte: a kormány nem hoz olyan döntést, amely a tudományegyetemek érdekeivel szembe menne.

Nyár előtt is újraindulhat a turizmus – ha lesz elegendő vakcina

Gulyás Gergely reálisnak nevezte, hogy nyáron lesz a járványhelyzet utáni nyitás, de ha érkezik elegendő vakcina, akkor hamarabb is sikerülhet. A turizmussal kapcsolatban úgy vélte, hónapokra előre jelenleg nem lehet felelősen tervezni.

Kijelentette, hogy a védőoltás akkor is önkéntes marad, ha nem jelentkeznek rá elegen.

A Donald Trump amerikai elnök ellen indított bizalmatlansági eljárás, illetve Joe Biden megválasztott elnök közelgő kinevezése kapcsán kifejtette: az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, és hazánk nyitott az együttműködésre az az új amerikai adminisztrációval.

A kormány azt a döntést hozta tavaly decemberben, hogy az állam 51 százalékos tulajdonrészt szerezhet a Debreceni Repülőteret üzemeltető társaságban. Gulyás szerint a kormány időben tájékoztatást ad arról, hogyan miként tudott részesedést szerezni a társaságban. A magyar monetáris politika szabad, ennek előnyeit élvezzük.

Hangsúlyozta: a magyar ellenzék gyenge és nincs is olyan helyzetben, hogy kormányozzon, ezért kell külföldi segítséget igénybe venni, ám ezen a választók is átlátnak – fogalmazott Gulyás Gergely.

Magyarország és az EU-elnök Portugália kapcsolata kiegyensúlyozott

Az EU soros elnökségét január 1-jével átvett Portugáliával kiegyensúlyozott Magyarország kapcsolata, a migrációs kérdésekben meglévő különbségek ellenére – mondta Gulyás Gergely. A magyar-német kapcsolatokban a kormány azt reméli, hogy nagy változás nem lesz.

A következő hét év, amikor az agrárium versenyképességét biztosítani kell.

Magyarország az agrárgazdaságban is az élre szeretne törni, ezért a lehetséges maximális kiegészítést adja a kormány az agrárium számára.

Mindenkivel igyekszik egyeztetni a kormány, ahol kárenyhítést tud biztosítani, így egyeztettek az edzőtermek tulajdonosaival is, a fesztiválszerezőkkel is nyitottak a tárgyalásra idén is. Ennek szükségességéről egy-két hónap múlva lehet majd biztosabbat mondani.

Észszerű, életszerű szabályokra lehet számtani az oltások után, nem a „momentumos félbolond szabályokra”. Még kialakulóban vannak az európai egységes szabályok. A miniszter szerint ha van elegendő oltóanyag, akkor 10-12 nap alatt mindenkit be tudnának oltani, akik jelentkeznek is. Magyarország felelőssége vakcina beszerzést illetően nem nyugat, hanem kelet felé áll fenn. Orosz és kínai vakcina beszerzéséről is tárgyal, hogy minél hamarabb legyen oltóanyag – mondta Gulyás Gergely.

 

Forrás: hirado.hu