Helebrandt Máté készül az olimpiára - Japánban sokan nem támogatják a játékok rendezését

Márciusban indulhat a tervek szerint először versenyen Helebrandt Máté.  A nyíregyházi gyalogló készül az olimpiára, de egyelőre kérdéses, megrendezik-e a játékokat. A járvány miatt edzőtáborba sem utazhat az atléta. 

Normál esetben most Portugáliában lenne edzőtáborban Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló a téli időszakban rendszeresen két hetet olyan környezetben készült, ahol melegebb van. Bár decemberben nem volt rossz az időjárás, így idehaza is tréningezhetett, a mostani havazás miatt viszont átmenetileg nem készülhet a megszokott módon. Pedig márciusban Dudincéban már szeretne rajthoz állni nemzetközi versenyen, hogy bebiztosítsa olimpiai részvételét is. A világranglistát befagyasztották, így mindenki maradt a korábbi pozícióban. 

- A tavalyi év olyan volt a világranglist szempontjából, mintha meg sem történt volna. Mindenki maradt ott, ahol korábban volt, de az olimpia miatt fontos lenne, hogy idén minél több versenyen szerezzünk pontokat. Korábban az volt a jellemző, egy évben volt két nagy versenyünk, most viszont sok kisebb viadalon is el kell indulni, mert nem lehet tudni, menet közben nem nem döntenek-e a kvalifikáció befejezéséről. Nagyon sok a bizonytalanság, próbálom magam motiválni, és folyamatosan készülni, de lelkileg nagyon nehéz - mondta Helebrandt Máté. 

Amennyiben a felkészülést az időjárás hátráltatja, a dudincei versenyt át kell gondolni, ráadásul a kiutazás is kérdéses, hogy milyen feltételekkel lehet majd Szlovákiába átmenni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy kérdésessé vált ismét magának az olimpiának a megrendezése is. Japánban egy felmérés szerint a lakosság 80%-a jelenleg nem támogatja, hogy megtartsák a játékokat, a kormány egyelőre azt jelezte, hogy Tokió készül az olimpiára. Ez lesz az utolsó alkalom, hogy gyaloglásban 50 km-es távon indulhatnak sportolók, Párizsban már 35 km lesz a hossz, Helebrandt Máté ezért is szeretne mindenképp ott lenni Japánban.