Utazás a nagyvilágban – A Fülöp-szigetekről és Üzbegisztánból érkeztek vendégek a Vasutas Művelődési Házba

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán tanuló külföldi diákok időről időre szót kérnek és kapnak, hogy találkozzanak a város lakóival. A napokban a Vasutas Művelődési Ház nyitott ajtót a Fülöp-szigetekről és Üzbegisztánból érkezett hallgatók előtt, akik beszéltek természetesen hazájuk vasútjáról, az idősökhöz kapcsolódó érzéseikről, de kóstolót hoztak nemzeti konyhájukból is.

 

Nemzetközi képzést szervez két külföldi egyetemmel közösen a Debreceni Egyetem, így vesznek részt fiatalok az Egészségtudományi Karon, a nemzetközi szociális gazdaság mesterképzésen. Filmmel, élménybeszámolóval és ételkóstolóval érkeztek a hallgatók a Vasutas Művelődési Ház Idősek a világ körül című programjára.

Ők nagyon elkötelezettek abban, ha már itt tanulnak Magyarországon, megismerjék az országot, a közösséget, és ők is megmutassák, hogyan élnek náluk az idős emberek. Más külföldi hallgatókhoz hasonlóan azt említették, hogy az idősek mennyire kedvesek velük, visszamosolyognak az utcán, és válaszolnak a kérdéseikre. Különben meg olyan elegánsak, mint Erzsébet királynő.

„A külföldi hallgatóknak szeretnénk egy kicsi ízelítőt adni a magyar valóságból, és ők is szeretnének részt venni a közösség életében. Erre ad lehetőséget a projektmenedzsment nevű tárgyuk, ahol az egyik projektjük, hogy megvalósítsanak egy olyan találkozót, ahol az idős honfitársainknak bemutatkoznak, elmondják, hogyan élnek náluk az idősek. Ebben az esetben a Fülöp-szigeteken és Üzbegisztánban” – tájékoztatott dr. Bene Ágnes, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa.

Szerencsére lehetőséget kínált a Vasutas, ezért persze az ő hazájuk vasútját is bemutatják, és egy kis ízelítőt is adnak a konyhájukból. A Fülöp-szigetek eledelét kóstolták a vendégek, mely csirkehúsból, üvegtésztából és zöldségből, speciális Fülöp-szigeteki fűszerekkel készült. Általában reggelire eszik, de szinte egész nap csipegetik, amolyan kis snack.

Arról szólnak a filmek, hol, hogyan élnek az idősek, és hogyan működik az ottani vasút.

Az érdekességek között említették, hogy sokan az idősek közül is nézik-nézték az Ázsia Expresszt, melyben a játékosok egy hetet Üzbegisztánban töltöttek. Nagyon örültek a senior örömtáncosok, amikor meghallották, hogy éppen Üzbegisztánból és a Fülöp-szigetekről érkeznek hozzájuk vendégek.