Továbbtanulás – Ismét szülői értekezletet tartott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum
Fotó: Illusztráció

Ismét megtartotta a városi szülői értekezletet a Nyíregyházi Szakképzési Centrum. A 10 tagintézménnyel rendelkező centrum 20 ágazatában 63 szakma érhető el. Az intézmény vezetői első kézből tájékoztatták a szülőket és a diákokat szerdán, hogy milyen lehetőségek érhetők el számukra a szakképzésben. Ismertették többek között, hogy szakgimnáziumok helyett technikumok várják a diákokat, a szakközépiskolák helyett pedig szakképző iskolákban folyik majd a tanítás a jövő évben is.

Szülők és továbbtanulás előtt álló diákok töltötték meg szerda este az iparkamara előadótermét. Mindannyian arra voltak kíváncsiak, milyen lehetőségeik lesznek a szakképzésben és mire készüljenek az általános iskolákból jövőre ballagó gyerekek. A Nagy család például Levelekről érkezett, és habár a fiuk még csak hetedikes, már most készülnek a két év múlva esedékes pályaválasztásra.

Levelekről érkeztünk, ezáltal könnyebben kapunk rálátást, hová menjen továbbtanulni a gyerek. Az érettségihez szakmát is szeretnénk, hogy könnyebben tudjon boldogulni. Gépészet, gazdaság és menedzsment iránt is érdeklődik.”

Az iparkamarában megrendezett városi szülői értekezleten a legfrissebb továbbtanulási információkat osztották meg a résztvevőkkel. 174 szakma közül választhatnak a fiatalok, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézményében 20 ágazatban 63 szakma érhető el – hangsúlyozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Minden pályaválasztó komoly döntés előtt áll, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum már hagyomány jelleggel minden évben megszervezi a városi szülői értekezletet. Itt, az iparkamarával együttműködve választ adunk a szülők felmerülő kérdéseire, de ezek előtt egy általános tájékoztató keretében felvázoljuk azokat a lehetőségeket is, amelyek a szakképzésben elérhetők, kezdve onnan, hogy már általános iskolában van egy pályaorientációs mérés, és orientációs osztályt indítunk azok számára, akik még bizonytalanok a pályaválasztásban, és nem tudnak dönteni.”

A szülői értekezleten elhangzott, akár 3 év alatt is szerezhetnek szakmát a diákok, illetve a technikusképzésben érettségit és szakmát kapnak egyszerre, a korábban pilot jelleggel indított okleveles technikusképzés pedig tovább bővül.