Továbbra is elérhető a fürdőgyógyászat
Fotó: Illusztráció

A fürdőgyógyászatot leginkább a nagyízületeket, gerincet és kisízületeket érintő kopásos és régóta fennálló betegségekkel keresik fel a gyógyulni vágyók. A régi tévhit szerint a gyógyfürdőzés az idősebbeknek való, azonban az elmúlt évek tapasztalatai és a szakmai kutatások alapján a fiatalabb korosztály számára is segítséget nyújthat a terápia.

Véget ért a strandszezon, bezárt a sóstói Parkfürdő és azt követően már a Tófürdő is, azonban az élményfürdő továbbra is látogatható lesz, csakúgy, mint a fürdőgyógyászat. Idén mintegy 190 ezer vendéget fogadott az Aquarius és 40 ezer vendéget a Tófürdő, ami a pandémiás időszak után egy jelentős emelkedésnek mondható, és ismét nőtt a külföldi vendégek száma. Az idei szezonban szeptember 20-án fogadta utoljára a vendégeket a meghosszabbított nyitvatartással üzemeltetett Tófürdő Sóstón. Az Aquarius Élményfürdő azonban továbbra is üzemel, ősztől pedig főleg a gyógyfürdőzőket várják majd a megyeszékhelyen.

Hozzánk elsősorban olyan betegek jönnek, akiknek már régebb óta fennálló panaszaik vannak, leginkább a nagyízületeket, gerincet és kisízületeket érintő kopásos és régóta fennálló betegségekkel keresik fel a gyógyulni vágyók a sóstói fürdőt. A régi tévhit szerint a gyógyfürdőzés az idősebbeknek való, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fiatalabb korosztály számára is segítséget nyújthat a terápia. Ami érdekesség, hogy a szakmai kutatások bizonyítják, hogy az ízületi kopás nemcsak az ízületekben zajló folyamatok, hanem az egész szervezetet és az ereket érintő leépüléses, meszesedési folyamatok eredményei” – mondta el dr. Czímer Éva Gréta fürdőorvos.

Vagyis, ha van bármilyen ízületi kopása valakinek, az indikátora annak, ami az egész szervezetben némán zajlik és majd csak akkor fog a probléma is jelentkezni, amikor 70–80% körüli lesz az érszűkületek mértéke – tette hozzá a fürdőorvos.

Csodálatos szervezetünk van, működik egy öngyógyító funkció, és amit a víz képes kiváltani, hogy van egy oldott ásványianyag-tartalma, a víz fizikai hatása mellett a kémiai hatása, és elsődlegesen a bőrön keresztül kiváltott helyi hatáson kívül a szöveti anyagcsere fokozása mellett ezt egy reflexiós hatáson és az idegrendszeren keresztül beindul egy általános és egy egész szervezetet érintő folyamat. Ez anyagcsere-fokozódást, vérbőséget, keringésjavulást és számos más javulást is okozva értelemszerűen egy általános előnyös változás történik.”

Ezeknek a változásoknak köszönhetően pedig csökken az ízületi panasz, a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatás eredményeként pedig egy általános javulás következik be a fürdőző egészségében.