Nemsokára kezdődik a középiskolai beiratkozás, itt vannak a legfontosabb tudnivalók
Fotó: Illusztráció

Mikor lesz a középiskolai beiratkozás, milyen iratokat kell magatokkal vinnetek, és hogyan lehet előzetesen beírni a személyes adatokat a KRÉTA rendszerben?

Mikor lesz a beiratkozás?

A középfokú iskolákba – köztük a gimnáziumokba, a technikumokba és a szakképző iskolákba – 2022. június 22-e és 24-e között lehet beiratkozni. A részleteket mindig az adott iskola oldalán találjátok.

Idén csak személyesen lehet beiratkozni?

A hivatalos tájékoztatóban az áll, hogy idén a személyes megjelenés kötelező, viszont a szülők előzetesen megadhatják a beiratkozáshoz szükséges adatokat a KRÉTA rendszerben. Ezt 2022. június 15-e és 20-a között tehetitek meg.

Ha az általános iskolában is a KRÉTA-t használtátok, az ott kapott szülői azonosítóval ezt megtehetitek az e-Ügyintézés felületén, a „Beiratkozás középfokú intézménybe – BKI” pontot választva. Fontos: az appon ezt nem lehet elintézni, csak a KRÉTA oldalán keresztül.

Ha nincs KRÉTA-s regisztrációtok (például azért, mert az általános iskola nem ezt a felületet használta), ezen az oldalon keresztül ideiglenes regisztrációval adhatjátok meg a diák adatait a beiratkozáshoz.

A KRÉTA a név, a születési hely és idő, valamint az oktatási azonosító (ez a 7-essel kezdődő, 11 számjegyből álló azonosító a diákigazolványon) alapján megkeresi a kiválasztott középiskola rendszerében a diákot. Ha a rendszer nem találja meg, hibaüzenetet küld a felület (ha úgy gondoljátok, minden adatot helyesen adtatok meg,  vegyétek fel a kapcsolatot az adott középiskolával).

A rendszer által létrehozott dokumentumokat kinyomtathatjátok, aláírhatjátok, és a másolatot feltölthetitek a beiratkozási felület „A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, igazolások” blokkjába. A beiratkozáskor vigyétek magatokkal ezeknek a dokumentumoknak az eredeti, aláírt példányát.

Mire lesz szükségetek a személyes beiratkozáskor?

Személyazonosító igazolványra, és az általános iskolai tanulmányok befejezését igazoló bizonyítványra.

 

Forrás: eduline.hu