Tirpák Fesztivál – Ismét a Kossuth téren, ezúttal 3 napon keresztül
Tirpák Fesztivál 2019-ben, a Kossuth téren (Fotó: Szarka Lajos)

Hamarosan kezdődik a Tirpák Fesztivál a Kossuth téren szeptember 16. és 18. között. A korábban kétnapos rendezvény ezúttal háromnaposra bővül, az érdeklődőket pénteken, szombaton és vasárnap is várják a belvárosban. A fesztivál középpontjában továbbra is a helyi gasztronómia áll majd, több tucat étel közül válogathatnak a látogatók, és elkészül a város süteménye, a tirpák lepény is.

 

Alig több mint egy hét és kezdődik a Tirpák Fesztivál Nyíregyházán. A 9. alkalommal megszervezett programsorozat ezúttal egy nulladik nappal is bővül, így háromnapos lesz, és a Sóstói Múzeumfalu helyett ismét a Kossuth téren tartják meg.

„Az idei Tirpák Fesztivál nem 2 napos lesz, hanem 3, nagy öröm, hogy egyáltalán megtarthatjuk ezt a fesztivált, amely visszakerül eredeti helyére, a Kossuth térre. A nulladik napon a Nyíregyházi SZC pályaorientációs programokat szervez, a szakképző iskolák bemutatják a szakmájukat, majd a következő két nap a régi forgatókönyv szerint megy. Szombaton a profik és a SZC iskolái készítenek ételeket, több mint 20 csapat lesz, és a tirpákságra jellemző ételeket készítik majd el. A 18-a a civileké, akik különlegességekkel várják majd a látogatókat a Bogrács- és grillbajnokság keretében, melyhez óriásbográcsban készítünk káposztás bablevest, remélem, aznapra, vasárnapra senki sem fog főzni otthon” – mondta el Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Regionális Szervezetének elnöke.

Tirpák ételek, helyi gasztronómia

A rendezvényen tehát ezúttal is a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek. A fesztivál keretében immár hagyományosan meghívást kaptak Nyíregyháza testvér- és partnervárosai is, és annyi már biztos, hogy lengyel, partiumi és felvidéki ízeket is megkóstolhatnak majd a kilátogatók.

„Az előző éveknek megfelelően kóstolójeggyel lehet majd az ételeket megkóstolni, a Kossuth tér 4 pontján állítunk fel jegyértékesítő helyeket, és a különböző ételeket be is fogjuk kalibrálni, hogy melyik csapathoz tartoznak, így célirányosan lehet majd megkeresni őket. Emellett a cukrászok egy réteskavalkáddal várják majd a nyíregyháziakat” – tette hozzá az elnök.

Színpadi programok

A hagyományokhoz hűen tehát a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Bogrács- és grillbajnokság napja lesz, de már pénteken megalapozzák a fesztiválhangulatot színpadi műsorokkal. A hétvégén a fellépők között lesz Pataky Attila, Tóth Gabi és a Polip Band is.