Elárvult harangot fogadtak be a görögkatolikusok

Új haranggal gazdagodott a Szent Miklós székesegyház tornya. Eddig két, egy kisebb és nagyobb harang zúgott a templomban, azokat egészíti ki a több mint fél tonnás szerzemény. A harang kalandos úton került Nyíregyházára. Heidelbergben öntötték, évtizedekig Essenben szolgált, ám mivel a templomát elbontották, elárvult. Nemesnádudvarra került, de ott meg a többi haranggal nem harmonizált a hangja. Nyíregyházán, szó szerint a testvérei között zúghat majd, mert mindhármukat ugyanazon német mester öntödéjében készítették.

 

Nagy teherbírású kötelet helyeztek rá, majd egy akasztó segítségével láncot is kapott, az elektromos csiga pedig a magasba emelte a Szent Miklós székesegyház vadonatúj harangját. Papok és bámészkodók izgulták végig, amíg új otthonába, a templom tornyába megérkezett. A sikeres beemelést a szemtanúk meg is tapsolták.

A görögkatolikusok új harangja kalandos úton érkezett Nyíregyházára. Még 1958-ban öntötték Heidelbergben és évtizedekig egy esseni katolikus templom tornyában szolgált. Az idők megváltoztak, a templom feleslegessé vált, az ottani római katolikusok eladták az épületet. Az új tulajdonosnak pedig csak telek kellett, így elbontották a templomot. A több mint 500 kilós harang pedig elárvult. A Bács-Kiskun megyei Nemesnádudvaron fogadták örökbe, azonban az ottani négy harang erős, dúr hangzásával nem harmonizált az akusztikája. Ezért új helyet kerestek számára.

Kruppa Tamás főiskolai tanár kiemelte:

„Megtudtuk, hogy ez a harang ezért újra keresi az otthonát. Kiderült, hogy mivel a mieink testvére. Egy későbbi, egy kicsit fiatalabb testvére és pontosan azt a szép mollos akusztikát, amit eredetileg ez a három harang tudott, fogja tudni produkálni és képes megszólaltatni, ezért nagy örömmel hívtuk meg ide, és mindent megtettünk, hogy ott találjon otthont, ahonnan az elődjét elvitték.”

A nyíregyházi görögkatolikus székesegyház harangjait 1925-ben öntötték Budapesten. Ugyanannak a Schilling mesternek az öntödéjében, akinek Heidelbergben volt a székhelye. Az eredeti háromból egyet, a második világháború után elvittek Nyíregyházáról. Egy nagy, több mint egytonnás és egy kisebb, 250 kilós maradt. Most hozzájuk került a fiatalabb, Németországban született testvérkéjük. A tervek szerint szeptember második felétől ismét három harang szólítja meg majd a görögkatolikus híveket, temeti a holtakat és töri meg a villámokat a belvárosi székesegyházban.