Tényleg gyógyít az almaecet? Íme a tudományos eredmények

Az ecetet az ókortól kezdve használják a legkülönfélébb bajok ellen: Hippokratész a köhögés és a megfázás kezelésére ajánlotta, Tommaso del Garbo olasz orvos az 1348-as pestisjárványkor ezzel mosakodott, abban a reményben, hogy így védelmet kap a kór ellen. De vajon mely problémákra ad az almaecet valóban megoldást?

Segít a vércukorszint helyreállításában

Egy tanulmány szerint az almaecet segít helyreállítani az evés utáni vércukorszintet inzulinrezisztenciában szenvedő betegeknél. A 11, prediabéteszes állapotban lévő kísérleti alany 20 ml-nyi, vagyis kicsit több mint egy evőkanálnyi ecetet ivott, melynek 30–60 perccel étkezés után mutatkozott a hatása, és a placebónál jobban csökkentette a vércukorszintet. Ígéretes eredmény, ugyanakkor a kevés alany miatt nem reprezentatív.

Csökkenti a testzsírt

Egy másik kutatásban 155 túlsúlyos japán felnőtt vett részt. Közülük volt, aki napi 15 ml-nyi ecetet ivott, míg mások naponta 30 ml-nyit kaptak, a kontrollcsoport pedig placebót. Az eredmények szerint mind a 15 ml-es, mind a 30 ml-es csoportban megfigyelhető volt a súly, a testzsír és a trigliceridszint csökkenése.

Vérnyomáscsökkentő

Főleg patkányokkal végzett állatkísérletek során bizonyosodott be az ecetről, hogy csökkentheti a vérnyomást és a hasi zsírpárnákat. Ezek a bizonyítékok előrevetíthetik az emberekkel kapcsolatos kutatásokat, de önmagukban még nem elegendőek a messzemenő következtetésekhez. Az ecet egészségre gyakorolt hatása további és nagyobb léptékű kísérleteket igényel.


Forrás: ridikul.hu