Távfűtés – Június végén kezdődik az elszámolási időszak

Távfűtés – Június végén kezdődik az elszámolási időszak
Fotó: Illusztráció

A Nyírtávhő még mintegy 1500 lakást fűt városszerte. A fűtési és a használati meleg víz  elszámolási időszaka június végén kezdődik, azt követően pedig lecserélik a mintegy 17 ezer okosmérő közül azt a 9 ezret, amelyek hitelessége ebben az évben jár le.

Az idei fűtési szezon valamivel hűvösebb volt, mint a korábbi években tapasztalt időjárás, így a fűtést is korábban kapcsolták be az idényben. Szeptemberben már több helyen kérték a szolgáltatást, és a mai napig is mintegy 1500 lakásban használják a távhő szolgáltatását.

„A fűtési időszakban olyan meghibásodások, amelyek súlyos problémát okoztak volna és napokig nem lett volna szolgáltatás, nem fordult elő. 12 kisebb primer oldali meghibásodás volt, amit azon a napon elhárítottunk. Persze a szekunder oldali rendszeren az idén is akadtak problémák, a legtöbb a radiátorszelepekkel, ezt kellett elhárítani, valamint a légtelenítés jelentette a legnagyobb problémát. Ezt is kollegáink a bejelentés napján elhárították. Összességében egy nyugodt fűtési szezon után vagyunk, valamivel magasabb hőfogyasztással” – mondta el televíziónknak Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

A fűtési időszak végével az elszámolásra készülnek majd a szakemberek. A június 30-ai fordulónapon két elszámolás történik majd, a szeptember óta esedékes fűtési időszak elszámolása mellett a használati meleg víz első féléves elszámolása is. Az igazgató elmondta, a várakozások szerint az előleg részszámlák fedezetet nyújtanak majd a befizetésekkel kapcsolatban. A használati meleg víznél az tapasztalható, hogy a koronavírus-járvány miatt magasabb a felhasználók melegvíz-fogyasztása, de mivel már ez is több féléves tendencia, így ebben sem éri meglepetés az ügyfeleket.

Fejlesztések

„Vannak nagyobb volumenű felújítási munkálataink, ezeket már el is kezdtük az Árpád utcán, de folytatjuk a Vasvári Pál utcán, a Ferenc körúton, és egyéb helyszíneken is. Ezeknél kevésbé látványos, de a hőközpontjainkban is történnek felújítások, villamos felújítások, ezeket júniustól kezdjük, illetve a karbantartási munkák már elkezdődtek, amelyeket a munkatársaink végeznek. Az idei legnagyobb projektünk pedig az lesz, hogy 17 ezer használati melegvíz-mérőnk van, amelynek a hitelessége az idén jár le, ezért mintegy 9 ezret fogunk lecserélni. Nyilván megvárjuk az elszámolási időszak végét, tehát június 30-a után kezdjük a cserét, július 1-től.”

Okosmérők

Ez a projekt akár év végéig is eltarthat, tette hozzá az igazgató, aki elmondta, a cserék érdekében előzetesen egyeztetett időpontban be kell jutniuk majd a felhasználókhoz. 2013 óta folyamatos az okosmérős elszámolási rendszer működése Nyíregyházán, az eszközöket 8 évente kell lecserélni, így legközelebb erre majd csak 2029-ben kell számítani.