Hétfőtől megszűnik a kórházakban a látogatási tilalom

A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően hétfőtől megszűnik a kórházakban a látogatási tilalom, azonban a beteglátogatás közben is szigorú szabályokat kell betartani – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 829 595 fő, közülük 2 814 805 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília.

Az új fertőzöttek száma 780, ezzel a járvány kezdete óta összesen 800 368 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 51 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 380 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 655 959 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 029 főre csökkent. 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott.

Hozzátette, az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltásokra lehet jelentkezni. Már nem kell sms értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal oltanak.

Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat – emelte ki Müller Cecília.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők interneten is tudnak időpontot foglalni. Az online Időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu.

Aki a Pfizerrel szeretné beoltatni magát, minél előbb foglaljon időpontot, mert a szerdán meghirdetett helyek felét már lefoglalták – jelezte.

A mai napon 64800 adag Moderna vakcina érkezik és további 55200 adag AstraZenca oltóanyagot is várnak. A teljes szállítmányt második körös oltásra fogják felhasználni.

A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően hétfőtől megszűnik a kórházakban a látogatási tilalom.

Természetesen a Covid-osztályokon fekvő betegeket nem lehet látogatni.

A beteglátogatás közben is szigorú szabályokat kell betartani. Egy beteget egy nap csak egy ember látogathat, és a látogatás ideje maximum 60 perc lehet. Fontos, az is, hogy csak egészséges emberek látogassák a kórházban fekvőket – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Tovább javul a helyzet a szociális intézményekben is. Ennek azért is örülünk, mivel a járvány elején csupán a szigorúkorlátozások segítségével lehetett megvédeni az intézmény gondozottjait és gondozóit.

1720 gondozott esetében mutatták ki a fertőzést, ez a magyarországi gondozottak csupán 2 százaléka.

Mindösszesen 13 százaléknyi arányban történt fertőződés a szociális intézményekben. Nemzetközi színtéren ez az arány a negyven százalékot is meghaladja. 752 szociális intézményben dolgozónál mutatták ki a fertőzést. Ez a szám a magyarországi gondozók egy százalékát sem éri el. 

96 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a gondozottak, illetve 92 százalékkal a gondozók körében.

Kiemelte, most már a fiatalokon van a sor, már ők kell, hogy regisztráljanak és felvegyék az oltóanyagot, mivel ezzel nemcsak saját magukat, hanem idős szeretteiket is védik.

Vannak olyan személyek, akik nem vehetik fel az oltást valamilyen egészségügyi oknál fogva, bizonyos ellenjavallat miatt. Ez azonban a lakosság nagyon kis részét érinti. A felelős magatartással, azzal, hogy felvesszük az oltást, az ő életüket is megvédjük – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

 

Forrás: hirado.hu