Tavaly 384 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze a NYÍRVV

Tavaly mintegy 384 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze a NYÍRVV Nonprofit Kft., melynek több mint 6,5 millió forintos elszállítási költsége volt. A felderített vagy a tetten ért illegális hulladéklerakó magánszemélyek 5-től 70 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak első körben, de ha építési törmeléket vagy veszélyes hulladékot rak le valaki, akkor akár komolyabb szankciókra is számíthat.

 

Ez a hulladékhalom a Báthory-lakópark mögötti erdős részen található. Kommunális szemét, veszélyes hulladék, de még visszaváltható üvegek is vannak a legalább 4 köbméteresre becsült szemétkupacban. Mivel ez az illegális szeméthalom magánterületen fekszik, ezért a hely tulajdonosának kell gondoskodnia a felszámolásáról, azonban önkormányzati területeken is folyamatosan találkoznak hasonlókkal a szakemberek.

„Sajnos az illegális hulladéklerakás minden évben felmerülő probléma Nyíregyházán és országos szinten is. Tavaly 384 tonna mennyiséget szedtünk össze a város területéről, ez kb. 6,5 millió forint plusz kiadást jelentett társaságunknak, amelyet fordíthattunk volna növények, fák telepítésére, utcabútorok kihelyezésére és egyéb városüzemeltetési tevékenységekre, azonban sajnos azt látjuk, hogy nem csökken az illegális hulladék mennyisége” – erről Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója számolt be.

A megoldás a szemléletformálásban keresendő, ami viszont hosszabb távon nyújthat csak segítséget – tette hozzá a közterület-kezelési igazgató, aki azt is elmondta, hogy a bejelentések alapján továbbra is megszüntetik az önkormányzati területeken az illegális hulladéklerakókat. Az igazgató érdekességként megjegyezte, hogy a leginkább szennyezett területek a hulladéklerakók környékén találhatók, sokan azzal szembesülnek, hogy ezeken a helyeken fizetni kell a hulladék elhelyezéséért, szemben az ingyenes hulladékudvarokkal, és ezért már nem viszik haza, vagy más lerakóba a szemetet, hanem a környék egy-egy eldugottabb területén lerakják azt.

Büntetési tételek

A felderített vagy a tetten ért esetek büntetési tétele attól függ, hogy milyen típusú hulladékot találnak – erről már Bodrogi László, a közterület-felügyelet vezetője beszélt televíziónknak.

„Vagy szabálysértési törvény alapján kell vele szemben eljárnunk, vagy pedig a hulladékról szóló törvény alapján, illetve a hulladéklerakás bírság kiszabásáról szóló kormányrendelet alapján kell vele szemben megtennünk az eljárást. A helyszínen a közterület-felügyelő 5–70 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, illetve kötelezik arra, hogy a szemetet elvigye, és annak szabályos lerakását hulladékjeggyel igazolja. Ezen túl eljárást is kezdeményezhetünk vele szemben, a szabálysértési hatóságnál, a rendőrségnél.”

Abban az esetben, ha nem háztartási hulladékot, hanem például építési törmeléket vagy veszélyes hulladékot találnak a helyszínen, akkor a megyei kormányhivatal illetékes osztálya vagy a címzetes főjegyző kivizsgálása alapján szabják ki a további szankciókat.