Alszanak a halak? Monodráma a halálról

Siker övezi a kortárs német szerző, Jens Raschke monodrámáját. Alszanak a halak? Így szól a dráma címe, mely a gyerek és a halál témáját feszegeti. A nyíregyházi előadás rendezője Pregitzer Fruzsina, előadója Fridrik Noémi. A bemutatót szeptemberre tervezik a Móricz Zsigmond Színházban.

 

Színdarab az élet kicsi, nagy és utolsó kérdéseiről – írják egy hazai bemutató elé, de találkozhatott már vele a közönség természetesen Németországban, Svájcban, Svédországban és Lengyelországban is. A mühlheimi Gyerekdarab Fesztivál fődíját is elnyerte 2012-ben. Erre a projektre készülnek most a nyíregyházi teátrumban. Pregitzer Fruzsina nem mindennapi vállalkozása mellé jó szívvel állt a színház, hiszen bátran és energikusan fogott a bemutató szervezéséhez. A mentálhigiénikus végzettségű művész a felkészülés közben keresett és talált a témához kapcsolódó könyveket. Szellemileg feltöltődött tudományos és szépirodalommal. A halál életkérdés – és valóban gyakran tesznek fel kínosnak vélt kérdéseket a gyerekek: Meghalok én is? Vagy: Mi lesz, ha meghalunk?

„Én, a Jóisten kegyelméből, két nagyon fontos pillanatban állhattam ott. Egyrészt egy kisfiú születésénél én ott lehettem, másrészt, amikor édesanyám elment, foghattam a kezét. Tehát az élet két nagy misztériumában vehettem részt. Ettől, úgy gondolom, hogy ezt átgondolni, ezzel szembesülni – ahogy a könyv címe is mutatja – tényleg Életkérdés, mert mindennek az elfojtása és nem helyén való kezelése rendkívül sok gondot, fizikai és mentális elváltozást okozhat” – vallott az előkészületekről a rendező.

A monodráma szereplője, Jette, Fridrik Noémi. Ez a fiatal, életvidám művész, két kislány édesanyja vajon hogyan fogadta a felkérést? Természetesen van benne félelem a darabbal kapcsolatban, mégis hálás, hogy Fruzsina megtalálta őt a feladattal.

„Hatalmas erőt érzek magamban, és abban, hogy erről a témáról kötelességünk beszélni, és kötelességünk nem tabuként foglalkozni vele. Mi sajnos a közelmúltban elveszítettük a férjem anyukáját, ezért friss az élmény, hogy a gyerekeim hogyan élik meg magát a halált és a halálnak a kérdését. Egyébként csodálatos, amilyen felhőtlenül, és mindemellett elborzaszt, hogy mi, felnőttek hogyan állunk ehhez a dologhoz! Nyilván tapasztalattal és sok fájdalommal” – nyilatkozta Fridrik Noémi.

A próbafolyamat közben ráhangoló kisfilmeket készít Kondás Kristóf, aki a görögkatolikus médiafelületet kezeli. Vitkai Éva művészetpedagógus a halál témájához kapcsolódó érzékenyítő találkozásokra és kiscsoportos beszélgetésekre készül. Csak az hal meg, aki élt – vélekedik –, hiszen az életet úgy kell kitölteni, hogy fájdalom nélkül fogadhassuk az elmúlást. Könnyed, derűs világot sugároz a zene is, melynek szerzője Olajos Gábor.

„Ukulele szólal meg. Ez is pontosan a rendezői elképzelések szolgálatában áll, mely ugye a gyerekek világát idézi meg, a gyerekek találkozását, egészen pontosan egy gyereknek az élményeit.”

Az előadás próbái májusig tartanak, és szeptemberre tervezik a bemutatót. A programhoz kapcsolódik a Jósa András Múzeum is, egyrészt a témához illő kamarakiállítással, másrészt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal.