Felelős állattartás – Április elsejétől szigorú szabályok lépnek életbe

Április elsejétől korlátozzák a kedvtelésből tartott állatok kereskedését. Ettől a dátumtól kötelező lesz bejelenteni ezt a tevékenységet a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél. A kormány egy online felmérést is indított az állatvédelem tizenhárom fontos kérdéséről.

 

Pár évvel ezelőtt Fülöp kutya ügye váltott ki nagy sajtóvisszhangot, a nagycserkeszi németjuhászt is az Állatbarát Alapítvány mentette meg. A kegyetlen körülmények között tartott kutyáért sokáig küzdöttek az orvosok, de így sem sikerült megmenteni. Fülöpnek rengetegen próbáltak segíteni, sok felajánlást kapott akkor az alapítvány, az állatok védelméért való összefogás jelképévé vált. A gazdáinak a tárgyalása 2017 szeptemberében kezdődött, az elsőfokú ítélet szerint 4-4 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték őket, végül a jogerős ítélet szerint a két vádlott 8-8 hónap börtönbüntetést kapott. A tárgyaláson is elhangzott, hogy állatot tartani nem kötelező, ellenben hatalmas felelősség. Sok kutya és macska kerül utcára, illetve egyre több a kutyaszaporító és az illegális kisállat-kereskedés is egyre nagyobb mértékű.

Szigorú szabályok

A probléma ellen a kormány is próbál fellépni, április elsejétől például új kötelezettséggel kell számolniuk a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedőknek, ezentúl FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik, vagyis az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerhez kell tartozni a gazdának.

„Bejegyzett vállalkozásnak, menhelynek kell lenni úgymond ehhez, ennek nagyon sok törvényi feltétele és háttere van. Nekünk például menhelyként van ilyen regisztrációnk, egy pályázathoz is szükséges volt ez. Tehát így nekünk ezzel nincs problémánk, de egy átlagember azért ehhez nem fog hozzájutni, úgyhogy mi tényleg bízunk benne, hogy ezzel vissza lehet szorítani ezt az őrületet kicsit” – mondta Novák-Hajtó Éva, az Állatbarát Alapítvány telephelyvezetője.

Kevesebb alom

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente, ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya és törzskönyv nélkül kerültek a piacra. A Magyarországról származó kutyakölyköket pedig sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. Az áprilisban életbe lépő törvény célja, hogy visszaszorítsák a házi szaporulatot és csökkentsék a felesleges almokat a szaporítótelepeken. Nemcsak a kutyákra és macskákra, minden kisállatra vonatkozik a változás. A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány telephelyvezetője kiemelte, ők hiába próbálnak segíteni az állatokon, a jelenlegi helyzet egy feneketlen kút, ezért is lenne fontos a szigorú szabályozás.

Online kérdőív

„Az állattartás azonban felelősség is, ezért online párbeszédet indítottunk, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelem legfontosabb kérdéseiről. Többek között az állatkínzással kapcsolatos büntetésekről vagy az állatvédő szervezetek támogatásáról” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta egy hétvégén megosztott videójában.

Orbán Viktor a közösségi oldalon buzdít mindenkit arra, hogy töltse ki a felelős állattartásról szóló kérdőívet. Az online felmérésen 13 kérdésre kell válaszolni, a kormány célja ezzel, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelemről.

„A konzultáció, illetve a kérdőív lényege az, hogy bármelyik magyar állampolgár bizonyos kérdésekben véleményt mondhat. Elég sok mindent magába foglal ez a kérdőív, ivartalanítástól kezdve a pirotechnikai eszközök használatán keresztül nagyon sok olyan kérdés, ami nekünk a mindennapjainkban nagyon fontos és hasznos dolog, ha beszélnek róla az emberek. Bízunk benne, hogy minél többen kitöltik ezt a kérdőívet, hogy hallatják az emberek a hangjukat, hiszen fontos az, hogy a törvényhozóink egy visszajelzést kapjanak arról, hogy a magyar embereknek ez igenis fontos és valamit tényleg most már tenni kell” – tette hozzá Novák-Hajtó Éva.

Rengeteg a segítségre szoruló állat

A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány 2020-ban valamennyivel kevesebb állatot tudott befogadni mint korábban, nagyjából 5–600 kutyát és 200 macskát tudtak fogadni és ennyinek nagyjából gazdát is találtak. Ez a szám viszont töredéke azoknak, akik valójában segítségre szorulnak. Itt, a telepen is van viszont nagyjából 30–40 úgynevezett beragadt kutya, akik évek óta itt élnek. Ők általában a nagyobb testű, kan, sötét színű kutyák, az Állatbarát Alapítvány legrégebbi védence 13 éve él a telepen.