Szomszédoltak Rzeszówban

Az idén alapításának 80. évfordulójára emlékező múzeum díszvendégként hívott meg minket. Öröm volt hallani a helyi televízió adásában, hogy amikor Bogdan Kaczmar igazgató urat arról kérdezték, hogy melyik a legfontosabb külföldi kapcsolata, ő egyből a nyíregyházi múzeumot nevezte meg.

Október 21-én indultunk és még aznap délután átvettük és becsomagoltuk a már jó egy éve a rzeszówi múzeum szervezésében Dél-Lengyelországban vándorló kiállításunkat, a Nyíregyházi huszárok lengyel földön az I. világháborúban című tárlatot. Ez a kiállítás 2014 nyara óta Rzeszówon kívül Strzyżow, Lubaczow, Tarnobrzeg, Jaroszŀaw, Leżajsk és Dębicza városok múzeumaiba is eljutott. Még aznap délután megtekintettük a múzeum új állandó hadtörténeti kiállítását, mely – hasonlóan a nyíregyházihoz – a lengyel katonaság történetét mutatja be a független Lengyelország megteremtésétől, 1918-tól 1945-ig. A tárlaton kellemes meglepetések sorozata ért bennünket, mely büszkeséggel is töltött el minket. Ugyanis a vitrinek, a bennük lévő egyenruhák, fegyverek, felszerelések elhelyezése, csoportosítása kísértetiesen hasonlít a mi huszárkiállításunkhoz, s ennek megkoronázásaképpen a terem végében ott állt a teljesen felszerszámozott huszárló, nyergében egy lengyel ulánussal. Látva meglepetésünket, Kaczmar igazgató úr elmondta, hogy az ötletet az elmúlt évi nyíregyházi látogatásakor „szerezte”, számtalan fotót készítettek akkor nálunk. Amíg mi Mohácsi Endre kollégámmal a kiállítást jártuk végig, addig Madár Ximena művészettörténészünk a múzeum gazdag képzőművészeti gyűjteményével ismerkedett, s már alakul egy vendégtárlat terve is.

[REKLAM]

A következő nap Rzeszów és a szomszédos Sanok múzeumaival ismerkedtünk, s mi is találtunk jó néhány nálunk megvalósítható kiállítási témát, ötletet.

Október 23-án emlékezett meg a múzeum alapításának 80. évfordulójáról. Ünnepi beszédében Bogdan Kaczmar igazgató úr kitért a 2014. december 1-jén aláírt együttműködési megállapodásunkra, s részletesen taglalta az elmúlt év közös kiállításait. Az ünnepségen két lengyel kolléga mellett e sorok írója is átvehette A rzeszówi múzeum barátja elnevezésű emlékplakettet, melyből minden évben hármat ítél oda a múzeum vezetése. Az ünnepség végén mi is átadtuk a születésnapi ajándékunkat, egy 1869-ből származó huszárkardot, melyet az I. világháború végéig használtak mind a magyar huszárok, mind pedig testvérük, a lengyel ulánusok. A délutáni beszélgetéseken lassan kialakult a jövő terve is, 2016 tavaszán egy nagyszabású numizmatikai kiállítással készülünk a rzeszówi múzeumi világnapra.

Bene János