Szociális tűzifaprogram – 5 mázsa tüzelőanyagot igényelhetnek a családok
Fotó: Szarka Lajos

December elsején újra elindult a szociális tűzifaprogram Nyíregyházán. A családok 5 mázsa tüzelőanyagot igényelhetnek, a rendelkezésre álló ötezer mázsa tűzifából. Ezt az igényt a háztartások a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatják be. Az intézmény ezt követően a meghatározott eljárásrend szerint bírálja el az igényeket.

Több mint 500 nyíregyházi családnak tudnak segíteni az idei szociális tűzifaprogramban. Az érintettek 5 mázsa tüzelőanyagot igényelhetnek a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül, az elszállítást viszont mindenkinek egyénileg kell megoldani.

„Az idei évben is megszervezte az önkormányzat a szociális tűzifaprogramot. A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatják be igényüket, ők koordinálják az osztást. Eddig mintegy 500 igény érkezett be, de ez napi szinten, óráról órára változhat” – mondta el Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály osztályvezetője.

A program több évtizedes hagyomány már a városban, az igényléseket idén is a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül lehet leadni. Személyesen és telefonon is lehet jelentkezni, amelyet nemcsak a rászorulók, hanem a rászoruló környezetében élő hozzátartozók vagy ismerősök is jelenthetik – tette hozzá az osztályvezető.

„Ezt követően a családsegítő megvizsgálja a jogosultságokat, a már ismert rászorulóknál nem, de az új igényléseknél vagy krízishelyzetben minden esetben környezettanulmányt készít, és ez alapján állapítja meg, kik jogosultak a juttatásra.”

A háztartásonként 5 mázsa tűzifát a NYÍRVV Nonprofit Kft. telephelyén, Nyíregyháza, Tüzér u. 2–4. szám alatt vehetik át az igénylők. A hazaszállításról ezúttal is mindenkinek magának kell gondoskodnia. Mindezen felül a téli krízishelyzet idejére az önkormányzat tartalék tűzifát is elkülönített. A rászorulók számára mintegy 5000 mázsa fát osztanak ki az idei évben, emellett mintegy 1500 mázsa tartalék tűzifát vásárolt az önkormányzat.