Egyenruhások a forgatagban – Tanácsok a hatóságtól, hogy ne váljunk bűncselekmény áldozatává

Vigyázzunk értékeinkre – az év végi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre hívják fel a hatóságok a figyelmet. Az adventi forgatagban, a decemberi vásárlások során a tömegben könnyen válhatunk bűncselekmény áldozatává. Nyíregyházán a közterület-felügyelet dolgozói is járőröznek a Kossuth téren, illetve a rendőri jelenlét is nagyobb a megszokottnál.

November végén megnyitott a nyíregyházi forgatag, rengeteg árus várja a látogatókat, akik érkeznek is szép számmal a Kossuth térre. A legnagyobb forgalom vasárnaponként van, akkor nagy a tömeg a belvárosban. A rendre a közterület-felügyelet is fokozottan figyel az adventi időszakban.

A közterület-felügyelet a forgatag idején folyamatos szolgálatot lát el, itt leszünk karácsonykor is, hétvégenként is, mindig lesz gyalogos járőr a forgatag területén. Ha baj van, tudunk segíteni az embereken, illetve intézkedni fog a felügyelő akkor is, ha bármilyen szabálysértő, szabályszegő állapotot lát, valamint segítséget is kérnek a rendőröktől az ügy megoldására” – nyilatkozta Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.

Néhány jó tanács

A rendőrség is évről évre jó tanácsokkal látja el a lakosságot, mivel a vásárlók, nézelődők ebben az időszakban gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek. Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál az alkalom szülte zsebtolvajoknak. Az értéktárgyakat, irataikat ne tegyék a kosár vagy a táska tetejére, illetve annak külső zsebébe, vásárlás közben ne hagyják őrizetlenül a táskákat – tanácsolja a hatóság. Minden vásárlásnál kérjenek számlát, mivel ha az eladó nem számlaképes, akkor előfordulhat, hogy a termék bűncselekményből származik. Számla nélkül a vásárlók nem tudják érvényesíteni fogyasztóvédelmi igényeiket és jogaikat.

Erősített szolgálat

Kiemelten kezeljük ezt az időszakot, szorosan összefogva a polgárőrséggel dolgozunk megerősített szolgálattal a nagyobb bevásárlóközpontokban és nyílt tereken. Az sem titok, hogy civil ruhás rendőrök is vannak a tömegben, akiknek pont az a dolga, hogy a bűncselekményeket megelőzze, illetve felderítse, hogy senki ne kerüljön ilyen helyzetbe” – nyilatkozta dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Aki mégis valamilyen bűncselekmény áldozatává válik, hívja a 112-es segélyhívót, ha pedig még a helyszínen észreveszi, hogy ellopták valamilyen értéktárgyát, akkor helyben kérjen segítséget az egyenruhásoktól. A rendőrség további tanácsa, hogy ha gyanúsan viselkedő személyt látnak, ellenőrizzék értékeiknek meglétét.