Szabadtéri kondipark az egyetemen – Lassan teljes lesz a Nyíregyházi Egyetem sporteszközparkja
Fotó: Szarka Lajos

Nemcsak a motorikus képességeket és az izmokat fejleszti az atlétikai csarnok és az egyetemi teniszpályák szomszédságában avatott kondipark, de közösségeket és barátságokat is generálhat a szabadtéri sportlétesítmény. A testnevelés szakos hallgatókon túl minden egyetemi polgár és dolgozó előtt nyitott a lehetőség.

 

A Nyíregyházi Egyetem kondiparkját az intézményvezető, a megbízott rektorhelyettes vette át. Dr. János István biológus, korábban élsportoló volt, a kenu műfajában.

„Az egészséges életmód az mindenki számára fontos, így fontos az egyetemi hallgatók számára is. Ez egy különösen jó lehetőség arra, hogy bárki bármilyen formában, saját edzettségi állapotához mérten tudjon sportolni. Ezt szeretnénk biztosítani a hallgatóknak és a dolgozóknak egyaránt. Én magam is gyakran edzek kondiparkban, amikor tehetem, és az idő is engedi, egyébként konditermet szoktam igénybe venni. A COVID idején a kondiparkok szerepe felértékelődött. Most is ezt az időszakot éljük, hiszen a rezsiválság erősen érintette ezeket az intézményeket is, így a szabadtéri sportolási lehetőségek megint csak felértékelődtek” – nyilatkozta a Nyíregyházi Egyetem mb. rektorhelyettese, dr. János István.

Modern, a mai kor minden igényét kielégíti ez a kondipark. Nemcsak tesisek és nemcsak egyetemi polgárok, de bárki sportolhat itt, a biztonsági szabályok betartása mellett. Ezt erősítette meg a Testnevelési és Sporttudományi Intézet igazgatója, aki utalt arra, hogy emberi kapcsolatok, barátságok születhetnek az ilyen sportlétesítményekben. Ha elkészül a beltéri fitneszterem, teljes lesz az intézet eszközparkja.

„Mindenféle, a test összes izomzatát megmozgató gyakorlatokra nyílik itt lehetőség. Azt gondolom, hogy a kondiparkok nagyon népszerűek már hazánkban és a határon túl is. A motorikus képességeket összességében meg tudjuk mozgatni és fejleszteni is” – mondta a Testnevelési és Sporttudományi Intézet igazgatója, dr. Vajda Ildikó.

Ahogyan az intézetigazgató fogalmazott, az esztendőkkel ezelőtt bevezetett mindennapos testnevelésnek is jó terepe lehet egy-egy ilyen kondipark.

A KATKER Kft. 5 millió forintos felajánlása nyomán érkezett az ajándék az egyetemre. A barátság és az együttműködés áll a létesítmény hátterében. 

„Együttműködési szerződés keretében történt ennek a parknak a megépítése. Az ő adományuk maga az eszközpark és a felépítés is. Ennek fejében a szerződés alapján az egyetem vállalta, hogy népszerűsíti a park létét, a társaságot, meghívjuk különböző rendezvényeinkre, karriernapra, állásbörzére és minden fontos eseményre” – tájékoztatott az egyetem kancellárja, Halkóné dr. Rudolf Éva.

Az egészségfejlesztés, egészségmegőrzés a jelszava a társaság tulajdonosának is, aki itt végzett egykoron a főiskolán. Életem magasan legszebb évei voltak ezek – fogalmazott az avatóünnepségen. Emberi és szakmai támogatást kért és kapott abban a munkában, melynek eredménye, hogy 20 európai országban, de Afrikában és Amerikában is épített kondiparkot, közel 1600 helyen. 

A rektorhelyettes a rendszerességre figyelmeztette a megjelent fiatalokat, mert nemcsak a testedzésben, de a tanulásban is a rend a hatékony, szemben a kampányokkal.

Kapcsolódó galéria

Kondipark az egyetemen